Vijesti iz zemlje

Otkup kurbana iz domaćih resursa – razgovor sa povratnicima

Islamska zajednica (IZ) u BiH još od 2014. godine, a na inicijativu reisu-l-uleme, Husein ef. Kavazovića, organizuje akciju otkupa i klanja kurbana za potrebe obrazovnih ustanova, ali i u humanitarne svrhe.

Ovogodišnja akcija bit će realizovana pod motom “Čin zahvalnosti, solidarnosti i zajedništva”, čime IZ želi ukazati na duhovni aspekt ove akcije, ali i direktne benefite koje ona donosi za širu društvenu zajednicu.

Od novca za kurbane koji je uplaćen na račun IZ u BiH otkupljuje se sitna i krupna stoka od domaćih uzgajivača, prije svega povratnika kojima je stočarstvo primarniizvor prihoda i zarade.

Huso Murić iz Gornje Kamenice kod Zvornika u rodno mjesto se vratio 2000. godine, živi isključivo od poljoprivrede i stočarstva.

– Krenuo sam sa nule. Imao sam tek nekoliko grla stoke kad sam se vratio. Danas se bavimo uzgojem i prodajom krupne i sitne stoke. Bilo bi tu vjerovatno i više proizvodnje, ali teško je pronaći kupca. Ovo je četvrta godina kako Islamska zajednica otkupljuje naše kurbane i zadovoljni smo radom i isplatom koja je na vrijeme. To je ogromna podrška, obzirom da se proizvedeno teško može plasirati i prodati – kazao je ovaj vrijedni povratnik.

Ova akcija raduje Osmana Omerovića iz sela Burnice kod Bratunca. Najvažnije mu je da ima kome prodati ono što proizvede.

– Pripremio sam stoku za Islamsku zajednicu koja nam omogući da naši proizvodi mogu u kurbane. Zna se šta su propisi za ispravnost kurbana koje mi ispunjavamo, a i zadovoljni smo načinima na koje Islamska zajednica realizuje akciju. Ovo nam je zagarantovana prodaja. Da nije ovog otkupa i ove akcije, naša bi proizvodnja bila značajno manja – istakao je Omerović.

Podsjećamo, Na prostoru RS-a i povratničkih džemata u Federaciji BiH prošle godine je podijeljeno 122.346 kilograma sirovog, svježeg mesa, dok je značajna količina prerađevina kurbaskog mesa donirana za 23 javne ustanove na osnovu njihovih zahtjeva i potreba.

 

(Preporod.info)

Back to top button