Vijesti iz zemlje

Otkriveno spomen-obilježje za 238 ubijenih Bošnjaka Čajniča: Sjećanja na šehide biće sačuvana

U mjestu Kapov Han kod Čajniča otkriveno je spomen obilježje za civile i pripadnike Armije RBiH s prostora ove opštine, koji su poginuli tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježje na koje je uklesano 238 imena šehida otkrili su članovi njihovih porodica.

“Ovim spomen-obilježjem hoćemo da gajimo trajno sjećanje na naše šehide, nevine žrtve, na sve one koji su stradali ratujući na prostorima opštine Goražde i braneći ove prostore. Ovo je naš dug prema njima, ali ovo najviše treba nama. Oni su svoj smiraj našli, ovo treba nama, našim pokoljenjima, kao trajna opomena i podsjećanje na jedno teško vrijeme kroz koje je naš narod prošao, ali časno vrijeme u kojem je naš narod pokazao svoju hrabrost, dostojanstvo i hrabrost”,  rekao je Izet Alihodžić, predsjednik Odbora za izgradnju spomen–obilježja i potpredsjednik Skupštine opštine Čajniče.

Tokom ceremonije otvaranja spomen–obilježja, kojoj su prisustvovali i predstavnici susjednog BPK-a Goražde i Opštine Goražde, Muftijstva goraždanskog i Ministarstva za boračka pitanja FBiH, poručeno je da zločini nad stanovnicima Čajniča, na Mostini, u Mahrevićima, Medoševićima i drugim mjestima, kao ni herojstva Čajničana koji su se borili u sastavu jedinica koje su branile slobodnu teritoriju Goražda, nikada neće biti zaboravljeni.

“Danas su nam srca puna, ali smo i tužni zato što nema naših sunarodnjaka, naših komšija. S druge strane smo ponosni da možemo bar na ovaj način, simbolično, ostaviti pokoljenjima ono što su oni učinili za nas. Njihov doprinos u odbrani Goražda je bio veoma značajan. Znate da je i naš komandant, rahmetli Ferid Dizdarević, bio jedan od organizatora otpora goraždanskog kraja i jedan od komandanata koji je bio sa svojim borcima i koji se rame uz rame borio za oslobođenje Goražda. Na ovom spomen obilježju nalaze se i imena onih koji su nevini stradali u poljima, vrtovima, svojim domovima, skloništima, djece i žena koji su bili žrtve agresije kakva je nezapamćena na Balkanu“,  navodi Anera Zagrljača, predsjednica Medžlisa Islamske zajednice Čajniče.

Svim Čajničanima, povratnicima i prognanicima, upućena je molba da sačuvaju vlasništvo nad svojom zemljom, te da ne zaborave svoje heroje i svaki put, kada prođu pored džamije u Kapovom Hanu, svrate do spomen – obilježja i prouče im Fatihu.

Akos.ba

Povezani članci