Književni kutakVideo

Osvrt na knjigu “Nečasni savez: Grčka i Miloševićeva Srbija”

Sredinom 2016. godine, u izdanju Centra za napredne studije, iz štampe je izašla publikacija Nečasni savez: Grčka i Miloševićeva Srbija autora Takisa Michasa. Ona predstavlja bosanski prijevod djela Unholly Aliance: Greece and Milošević’s Serbia koji je pripremio Edin Mezit.

Prvobitno je ovo djelo objavljeno na engleskom jeziku 2002. godine, te od strane Washington Monthly proglašeno “političkom knjigom godine”. Knjiga govori o grčkom odnosu prema agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kada je Grčka odlučila stati na stranu beogradskog režima, izloživši se međunarodnoj kritici jer je, kako reče Noel Malcolm, postala još jedan “balkanski siledžija”.

Takis Michas je grčki novinar i pisac koji se novinarstvom profesionalno bavi od 1985. godine. Živi u Atini, gdje radi za grčki dnevnik Eleftherotypia. Objavio je knjige Odsustvo civilnog društva u Grčkoj (1989) i Nečasni savez: Grčka i Miloševićeva Srbija (2002). Godine 1989. dobio je Nagradu novinara Evropske unije za kolumne o knjizi u Poljskoj 1980-ih, a 2002. godine je dobio grčku novinarsku nagradu Botsis za izvještavanje u vezi sa vlasništvom Miloševićeve banke u Grčkoj.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button