Vijesti iz zemlje

Osnovni sud iz Kotor-Varoši ponovo potvrdio prava bošnjačke djece na nacionalnu grupu predmeta

Roditelji djece koji se u manjem bosanskohercegovačkom entitetu bore za nacionalnu grupu predmeta ostvarili su još jednu pobjedu. Naime, Osnovni sud u Kotor-Varoši kaznio je Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Vrbanjcima i direktora škole kao odgovorno lice.

Naime, Sud je ustvrdio da su roditelji djece u pravu kada traže nacionalnu grupu predmeta za svoju djecu.

– Tome svjedoče kontinuirane presude sudova u Bosni i Hercegovini od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda RS-a pa do zadnjeg Rješenja Osnovnog suda u Kotor-Varoši od 28. februara 2022. godine o kažnjavanju škole i direktora zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu u ovoj školi. Hvala našem advokatu Harisu Kaniži koji već godinama besplatno zastupa roditelje u nastojanju da se izbore za prava svoje djece na obrazovanje bez diskriminacije – kazali su roditelji djece.

Prema ovom Rješenju Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Kotor Varoš izriče se novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, a odgovornom licu, direktoru škole je izrečena kazna u iznosu od 500 KM. Kazna je izrečena zbog neizvršavanja presude Vrhovnog suda RS-a koji je naložio da se ukloni diskriminacija prema bošnjačkoj djeci i radi po nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona. S obzirom da škola nije postupila po presudi Suda ni nakon opomene sudija je donio gore spomenutu odluku.

– Bilo je za očekivati ovakav potez Suda. To što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine i Vrhovni sud RS-a presudio u korist djece i roditelja i naložio školi i ministarstvu da se izvrše presude, znači da vrate djecu u školu i da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta. Vjerujem da će napokon odgovorni imati sluha i volje da se to napokon sprovede u školama na području cijele Bosne i Hercegovine – kazao je za Preporod.info Nedžad Smajlović, roditelj djece iz Vrbanjaca.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button