Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Osnovano Udruženje Halal industrije pri PKFBiH: Za predsjednika izabran Adis Hasaković

Osnovano Udruženje Halal industrije pri PKFBiH: Za predsjednika izabran Adis Hasaković

U Sarajevu je danas održana Osnivačka skupština Udruženja halal industrije pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine. Udruženje okuplja više od 50 Halal certificiranih kompanija iz Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

 

“Udruženje Halal industrije će artikulisati i zastupati interese članica u odnosu na otvorena pitanja koja se tiču uređenja halal tržišta u našoj zemlji te otvaranja novih tržišta i realizaciju potencijalnih investicijskih projekata u BiH.U fokusu rada Udruženja bit će kreiranje pozitivnog privrednog ambijenta, edukacija, promocija i podizanje svijesti javnosti o važnosti i značaju halal kvalitete, kako za proizvođače, pružatelje usluga, tako i za distributere i kupce. Također, Udruženje će aktivno raditi na uspostavljanju međunarodne saradnje sa sličnim udruženjima i asocijacijama”, istaknuto je Emir Pašić,  sekretar Udruženja Halal Industrije.

Za predsjednika Udruženja Halal industrije izabran je Adis Hasaković, a za potpredsjednike izabrani su Merima Dževdetbegović i Nedžad Biberović. U Odbor Udruženja, koji je glavni operativni organ Udruženja, izabrani su predstavnici sljedećih kompanija: Klas d.d.Sarajevo, Vispak.d.d. Visoko, Akova Impex d.d. Sarajevo, Menprom d.o.o Tuzla, Meggle d.o.o. Bihać, Ledo d.o.o. Čitluk, Bosnet Group.d.o.o. Sarajevo, Bimal d.d. Brčko, Brojler d.o.o. Sarajevo, GHB Invest/ SAHAF, BBI banka d.d. Sarajevo i Agencija za certificiranje Halal kvalitete BH.

“Osnivanjem ovog Udruženja Agencija za certificiranje Halal kvalitete je dobila jakog partnera za afirmaciju i razvoj halal industrije u cijelosti”, rekao je Amir Sakić, direktor.

Potpredsjednik P/G  komore FBiH Mirsad Jašarspahić  u svom izlaganju je istaknuo da je Komora prepoznala potrebu privrednika za osnivanjem ovog u regionu jedinstvenog Udruženja te da je isto otvoreno za sve Halal certificirane kompanije uopšte.

Osnivačkoj skupštini Udruženja svojim dolaskom dali su podršku predstavnici Ministastva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencija za promociju stranih investicija FIPA, te Vanjsko trgovinske komore BiH.

ekapija.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top