Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Osmogodišnja Sirijka Maya i njen otac liječe se u Turskoj i uskoro će prohodati

Osmogodišnja Sirijka Maya i njen otac liječe se u Turskoj i uskoro će prohodati

Na dirljivu priču kćerke i oca, koji su od rođenja bez nogu, javnosti su ukazali reporteri AA koji su unutar izbjegličkog kampa u Siriji primijetili djevojčicu kako se kreće pomoću improviziranih pomagala koje joj je otac napravio od limenih konzervi i PVC cijevi

Djevojčica Maya Meri i njen otac Muhammed al-Meri od rođenja su nepokretni, a nakon teškog životnog razdoblja iz ratom zahvaćene Sirije prebačeni su u Tursku i sada s nestrpljenjem čekaju proteze sa kojima će zajedno učiti hodati, javlja Anadolu Agency (AA).

Osmogodišnja Maya i njen otac Muhammed morali su napustiti svoj dom u Idlibu i smješteni su u neuvjetnom izbjegličkom kampu na periferiji tog grada.

Na dirljivu priču kćerke i oca, koji su od rođenja bez nogu, javnosti su ukazali reporteri AA koji su unutar izbjegličkog kampa Ser Jable primijetili djevojčicu kako se kreće pomoću improviziranih pomagala koje joj je otac napravio od limenih konzervi i PVC cijevi.

Muhammed je od rođenja nepokretan, a i Mayi su ljekari neposredno nakon rođenja odstranili potkoljenice, a njihov život znatno se promijenio nakon što je njihova priča dospjela u medije.

Predsjednik Turskog crvenog polumjeseca Kerem Kinik je osigurao da se Maya i njen otac Muhammed evakuiraju na liječenje u Istanbul, a protetičar Mehmet Zeki Culcu se zauzeo za njihov slučaj i preuzeo brigu za njihovo liječenje i pravljenje proteza.

Maya i Muhammed trenutno borave u jednom istanbulskom hotelu i nestrpljivo čekaju dan kada će hodati pomoću proteza.

Muhammed je u razgovoru s novinarom AA kazao da mu je u kampu kod Idliba bilo veoma teško iz invalidskih kolica gledati kćerku u krevetu i kako joj je napravio improvizirana pomagala od limenki kako bi mogla samostalno hodati do susjednog šatora u kojem je bila smještena škola.

“Maya je veoma društvena djevojčica. Imala je veoma dobre odnose s djecom u školi. Vesela je i puna želje za životom“, kazao je Muhammed al-Meri.

On se zahvalio turskom narodu i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na svesrdnoj pomoći koju pružaju Sirijcima.

“Evo sada smo na liječenju i uskoro ćemo dobiti i proteze. Maya i ja ćemo uskoro zajedno hodati. Sretni smo i veoma uzbuđeni zbog toga“, kazao je Al-Meri.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top