Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Osmi džuz Kur’ana: Razgolićenost – šejtanov način zavođenja

Osmi džuz Kur’ana: Razgolićenost – šejtanov način zavođenja

Sedmog dana mjeseca Ramazana se na mukabelama širom BiH uči osmi džuz, koji započinje od 142. stranice te se završava s 161. stranicom Časnog Kur’ana. Ovaj džuz obuhvata devet stranica sure El-En’am te 12 stranica sure El-E’araf

Postoji prelijepa veza između poruke sure El-En’am i sure El-Bekare, a sve je to priprema za suru El-E’araf koja se bavi sukobom istine i zablude: „On vas po položaju jedne iznad drugih uzdiže da bi vas iskušao u onome što vam daje.“ El-En’am, 165.

Zajednička poruka ovih triju sura vjernicima je: „O vjernici, nakon što ste iz sure El-En’an shvatili važnost monoteizma u praksi i vjerovanju, Allah, dž.š., vam je dao vlast na Zemlji i mogućnost upravljanja njenim bogatstvima. Vjernici, vi ste odgovorni za širenje mira i prosperiteta, kao što vam poručuje sura El-Bekare, pa da li se borite na strani istine, što vam poručuje sura El-E’araf?“

El-E’araf je mekkanska sura koja je objavljena nakon sure Sad. Ima 206. ajeta.

Sura je objavljena u vrijeme najžešćih sukoba između muslimana i nevjernika, u vrijeme kad je Muhammedu, a.s., naređeno javno pozivanje u vjeru. To je novo poglavlje u historiji islama, poglavlje javnog obznanjivanja vjere te je u tom periodu objavljena ova sura koja govori o borbi istine i zablude.

Sura El-E’raf započinje s iznošenjem sukoba između Adema, a.s., i Iblisa, potom prelazi na dijalog stanovnika Vatre i Dženneta, da bi se potom spomenuli sukobi između vjerovjesnika i naroda kojima su poslati. Sura nam ukazuje da je rezultat sukoba uvijek bio poraz nasilnika, a od muslimana traži da zauzme svoje mjesto na strani istine i dobra. Ne spominje se neutralna grupa, jer čovjek položaj mora biti jasno određen: „Ali, oni su ga lažnim smatrali, pa smo njega i one koji su bili uz njega u lađi spasili, a one koji u dokaze Naše nisu vjerovali – potopili; uistinu, oni su pravi slijepci bili.“ El-E’araf, 64.

Opširnije na portalu Preporod.com:

Osmi džuz Kur’ana: Razgolićenost – šejtanov način zavođenja

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top