Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Oslobodimo žene i djecu iz sirijskih zatvora

Oslobodimo žene i djecu iz sirijskih zatvora

Međunarodni Konvoj savjesti, kojeg je pokrenula grupa žena 2018. godine kako bi se skrenula pažnju svjetske javnosti na problem žena koje se nalaze u zatvorima sirijskog režima Bashara al-Assada, ove godine realizuje kampanju podizanja svijesti o ovom pitanju kroz potpisivanje peticije u cilju borbe pravnim putem.

Link: sign.consciencemovement.org

Amina Lilla je u ovom projektu učestvovala prošle godine, a u svom Facebook videu govori o ovogodišnjoj kampanji.

 

Konvoj savjesti od Istanbula od Hataya

Prošle godine u martu mjesecu konvoj od oko 200 autobusa i uz učešće žena iz 55 zemalja, je krenuo iz Istanbula odakle je potom prošao kroz nekoliko turskih gradova i na kraju stigao na konačno odredište, Hatay.

Advokatica Gulden Sonmez, zamjenica predsjednika Pokreta pravde i zaštite ljudskih prava (IHAK), po dolasku konvoja kazala je novinarima da su se u Hatayu okupile žene iz svih krajeva svijeta.

– Okupili smo se ovdje kako bi tražile slobodu za Sirijke koje su izložene mučenju i silovanju u zatvorima sirijskog režima. Ove žene, iz različitih zemalja i kultura, odazvale su se ovoj akciji kako bi putem Konvoja savjesti skrenule pažnju na problem zatvorenica u zatvorima sirijskog režima – kazala je Sonmez.

Jedna od učesnica Konvoja savjesti je i Erina Subac iz Bosne i Hercegovine, koja je u Hatayu istakla da je i njena zemlja u periodu od 1992. do 1996. godine doživjela sličnu sudbinu sa kojom je danas suočena Sirija.

– Želimo pružiti podršku i solidarisati se sa ženama iz Sirije, koliko je to u našoj moći. Želimo da njihova prava budu zaštićena. Želimo biti njihov glas i pokazati da smo njihova podrška. Nadamo se da će svijet ovog puta čuti nas glas i da će konacno nešto biti poduzeto – poručila je Subac.

Brazilka Kardini Gahseyz istakla je kako žene trebaju konstantno voditi borbu za svoja prava.

– Ne samo u Siriji, već i u Palestini, u Egiptu i drugim zemljama žene su izložene nasilju. Iz političkih ili nekih drugih razloga ruše se države, a žrtve takvih stanja su na kraju i žene. Zbog toga sa ovog mjesta želim poručiti da sam uvijek uz žene – kazala je Gahseyz.

Među učesnicama konvoja nalazila se grupa žena iz Bosne i Hercegovine koje su poručile Sirijkama da budu jake.

Žene iz 55 zemalja kao i brojna udruženja i nevladine organizacije, uključujući humanitarnu fondaciju IHH, žensku organizaciju Kadem, IHAK, podržali su Međunarodni konvoj savjesti.

Prema nezvaničnim podacima, u sirijskom ratu do sada je poginulo oko 15.000 djece, dok je 13.581 žena bila izložena mučenju i okrutnom postupanju u zatvorima sirijskog režima. Trenutno se u tim zatvorima nalazi 6.736 žena, od čega 417 djevojčica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top