Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Oskrnavljen mezar Alije Izetbegovića: Na nišanu urezana riječ “kašikara”

Oskrnavljen mezar Alije Izetbegovića: Na nišanu urezana riječ “kašikara”

Jedna osoba je uhapšena zbog sumnje da je jučer oštetila spomenik-nišan prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića
Kako je saopćeno danas iz MUP-a Kantona Sarajevo, Prva PU, PS Stari Grad obaviještena je jučer u 17,50 sati da je istog dana oko 17,40 sati, na šehidskom mezarju “Kovači”, u ulici Širokac do broja 2, općina Stari Grad Sarajevo, od strane NN lica, uz upotrebu podesnog oštrog predmeta, na spomeniku-nišanu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije lzetbegovića urezana riječ “kašikara”.

O događaju je obaviješten dežurni tužitelj Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uviđaj je obavljen od strane uvidajne ekipe MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Prve PU, PS Stari Grad u 18,15 sati lišili su slobode A. N., rođen 1976, godine iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “povreda mira umrlog”.

O navedenom je obaviješten dežurni tužitelj Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a imenovani je predat u prostorije Odsjeka za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, saopćeno je danas iz MUP-a KS.

 
SDA najoštrije osuđuje skrnavljenje mezara prvog predsjednika RBIH Alije Izetbegovića

 SANKCIONIRATI POČINITELJE VANDALSKOG ČINA SKRNAVLJENJA MEZARA PRVOG PREDSJEDNIKA RBiH ALIJE IZETBEGOVIĆA

 

Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje vandalski čin skrnavljenja mezara prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Zahtijevamo od nadležnih institucija hitno sankcioniranje počinitelja ovog vandalskog čina, kao i utvrđivanje odgovornosti onih koji su bili dužni da osiguravaju i štite mezar Alije Izetbegovića.

Zaprepašteni smo činjenicom da oni koji su bili dužni da osiguravaju mezar Alije Izetbegovića nisu izvukli pouke nakon terorističkog napada koji se desio 11. augusta 2006. godine kada je bio miniran mezar prvog predsjednika RBiH.

Očekujemo od nadležnih organa da poduzmu sve neophodne mjere kako se ovako nešto ne bi ponovilo.

 

agencije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top