Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Osigurana sredstva za još dva toma Rječnika bosanskog jezika

Osigurana sredstva za još dva toma Rječnika bosanskog jezika

VKBI je putem Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara i Bošnjačkog vijeća iz Crne Gore osigurao sredstva za nastavak realizacije ovog projekta, a ona je rezultat potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća od 23. decembra 2017. godine.

Prepoznajući značaj ovog projekta bošnjačka vijeća iz Srbije/Sandžaka i Crne Gore obavezala su se da osiguraju neophodna sredstva za izradu IX i X toma Rječnika, koja će se sukcesivno doznačavati u 2018. i 2019. godini, saopćeno je iz VKBI-ja.

Prva tranša sredstava već je doznačena Vijeću od Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije/Sandžaka i nakon današnjeg potpisivanja ugovora s profesorom Jahićem bit će doznačena autoru.

Profesor dr. Dževad Jahić zahvalio je VKBI-u kao i finansijerima izražavajući uvjerenje da će se IX i X tom realizirati, kako je planirano, do januara 2020. godine.

Predsjednik VKBI-a profesor Mulabegović pozvao je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo nauke, kao i kantonalna ministarstva nauke i obrazovanja, te općine i gradove iz Federacije BiH, da se uključe u finansiranje preostalih pet tomova u narednom periodu.

Budući da će višetomni Rječnik bosanskog jezika biti sačinjen od ukupno 15 tomova, Mulabegović je istaknuo da je ovo kapitalni projekt od općeg interesa za Bošnjake, kao i sve Bosance i Hercegovce kojima je maternji jezik bosanski.

Vijeće će u narednom periodu nastaviti sa osiguravanjem sredstava za završetak i realizaciju Rječnika bosanskog jezika, najavljeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top