Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Oružane snage BiH: U prošloj godini deminirano 2,8 mil. m² bez ijedne nesreće

Oružane snage BiH: U prošloj godini deminirano 2,8 mil. m² bez ijedne nesreće

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) u toku 2015. godine deminirale su ukupno 2,8 miliona metara kvadratne površine bez ijedne deminerske nesreće, javlja Anadolu Agency (AA).

General major Mirko Tepšić zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za operacije istakao je kako je riječ o jednom o najboljih rezultata u deminiranju proteklih godina.

“Deminiranje je jedan od naših osnovnih zadataka kojem smo posvećeni. Konstatovali smo da smo deminirali 2,8 miliona metara kvadratnih površine što je jedan od boljih rezultata posljednjih godina, u 30 općina na 60 projekata smo deminirali, a pri tome, nismo imali nijednu deminersku nesreću”, naveo je Tepšić.

Pozitivni rezultati, kako je rekao Tepšić, realizovani su uz saradnju sa BH MAC-om, UNDP-om, EUFOR-om i drugim organizacijama koje su pomagali svojim resursima i obukom.

“Oružane snage BiH mnogo ulažu u obuku svog kadra i ove godine smo u potpunosti stavili u funkciju Centar za deminiranje čime ćemo vršiti obuku za potrebe Oružanih snaga BiH s ambicijom da to proširimo i na druge agencije i organizacije BiH”, istakao je Tepšić.

Očekivanja Oružanih snaga BiH, kako je rekao, su da će i 2016. godine biti ispununjen predviđen plan deminiranja uz podršku drugih, kako bi se osiguralo da mjere sigurnosti deminera budu što povoljnije.

Strategija deminiranja sumnjivih minskih površina u BiH trebala bi biti realizovana do 2019. godine, ali je teško govoriti o tome da li će to biti realizovano, poručeno je danas.

Povodom današnje analize protivminskih akcija OS BiH u 2015. godini u organizaciji Operativne komande Oružanih snaga BiH (OK OS BiH) u kasarni “Rajlovac” prezentovana su sredstva i oprema za deminiranje.

“Pomenute analize su prilika da pokažemo svima pozitivna i negativna iskustva. Iz svega možemo izvući pouke i unaprijediti naš proces planiranja u narednom periodu. Pronađeno je 788 mina i ubojnih sredstava, ovi podaci govore o veličini i značaju rezultata pripadnika Oružanih snaga BiH u jednoj od njihovih misija”, rekao je brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta Operativne komande za operacije.

Sigurnost jedinica koje izvršavaju zadatke deminiranja, prioritet je Oružanih snaga BiH.

“Uveli smo neke nove metode i očekujemo da će još veća površina biti oslobođena u narednom periodu. Zahvaljujem se svim pripadnicima OS BiH koji su dali značajan doprinos u izvršenju zadataka za izvršenje konačnog cilja a to je: BiH bez mina”, poručio je Ahmić.

S nadom kako će i u budućnosti biti sličnih pozitivnih rezultata i bez nesreća, sreću svim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji učestvuju u deminiranju poželio je general-major Johann Luif komandant EUFOR-a.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top