Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Organizacija islamske saradnje pozvana na hitno zasjedanje u vezi s napadima u Al Aksi

Organizacija islamske saradnje pozvana na hitno zasjedanje u vezi s napadima u Al Aksi

Premijer Palestine, Rami Hamdallah je pozvao Organizaciju islamske saradnje (OIC) na hitno zasjedanje u vezi s posljednjim izraelskim napadima u kompleksu Al Akse, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Vlade Palestine se navodi da je premijer Hamdallah telefonom razgovarao s generalnim sekretarom OIC-a Yousefom A. Al-Othaimeenom u vezi s napadima Izraela u Al Aksi.

Dodaje se da je Hamdallah pozvao Organizaciju islamske saradnje (OIC) na hitno zasjedanje u vezi s izraelskim napadima u kompleksu Al Akse.

“Potrebno je izvršiti pritisak na Izrael kako bi odustao od namjere da promijeni status kompleksa Al Akse”, navodi se u saopćenju.

Premijer Palestine je apelovao na čitav arapski svijet i islamske zemlje da učine veće napore i pomognu u zaštiti islamskih i kršćanskih svetinja.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze klanjaju ispred njega.

Kriza je eskalirala u petak ujutro kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al Akse, a sve je rezultiralo masovnim stampedom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al Akse, a Palestinci su prvi put nakon okupacije iz 1967. godine džuma-namaz klanjali van zidina Starog Grada.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top