Vijesti iz svijeta

Opština Priština izdala Islamskoj zajednici Kosova građevinsku dozvolu za izgradnju Centralne džamije

Iako su radovi na izgradnji džamije počeli prije dvije godine, izdavanje dozvole je kasnilo zbog primjedbi općine u odnosu na projekat, koji navodno nije ispunjavao kriterijume urbanističkog plana naselja Dardanija

Opština Priština izdala je Islamskoj zajednici Kosova građevinsku dozvolu za izgradnju Centralne džamije, deset godina nakon postavljanja kamena temeljca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iako su radovi na izgradnji počeli prije dvije godine, građevinsku dozvolu za izgradnju Centralne džamije danas je zvanično odobrila Direkcija za urbanizam općine Priština. Na osnovu te odluke Islamskoj zajednici Kosova je dozvoljeno da izgradi džamiju u naselju Dardanija u okviru Razvojnog plana općine Priština.

Izdavanje dozvole je kasnilo zbog primjedbi općine u odnosu na projekat, koji navodno nije ispunjavao kriterijume urbanističkog plana tog naselja. Islamska zajednica Kosova je to negirala i smatrala neprihvatljim, jer se kada je data parcela znalo se da li je izgradnja džamije u skladu sa urbanističkim planom ili ne.

Izradu građevinske dokumentacije za glavni projekat Centralne džamije uradila je projektantska kuća “Kavisyapi” iz Turske, sa konsultantom projektantskom kompanijom InTECH iz Prištine. Ukoliko radovi budu tekli po planu, Islamska zajednica Kosova najavila je da će ova džamija biti spremna za vjernike 2023. godine

Novu džamiju gradi Islamska zajednica Kosova na osnovu odluke odbornika Skupštine opštine Priština iz februara 2012. godine kada je određena lokacija u širem centru grada, u naselju Dardanija. Općina je dodijelila parcelu površine 81 ar, u blizini glavnog sjedišta Pošte Kosova.

Kamen temeljac za izgradnju Centralne džamije sa četiri minareta, postavili su oktobra 2012. godine tadašnja predjsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Hashim Thaci i kosovski muftija Naim Trnava.

Islamska zajednica Kosova je projekat džamije izabrala na međunarodnom konkursu, a donator izgradnje je Islamska zajednica Turske.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button