Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > OPREZ: Nijedan hotel ili restoran u Dalmaciji nema halal certifikat

OPREZ: Nijedan hotel ili restoran u Dalmaciji nema halal certifikat

Restoran Terasa je još uvjek jedini restoran sa halal certifikatom u BiH – posjetite nas  www.restoran-terasa.ba

 

Možda većinu gostiju i nije briga, ali i te kako jest turiste islamske vjere kojima upravo halal certifikat jamči da konzumiraju hranu koja je dopuštena muslimanima i koja je pripremljena prema pravilima koje određuje njihova vjera. Ne radi se samo o tome da u hrani nema svinjetine, pojam halala puno je za muslimane širi i budite sigurni da će uvijek odabrati onaj restoran ili hotel koji ima istaknuti oznaku halal certifikata, piše Slobodna Dalmacija.

Iako je muslimanskih gostiju sve više, na Jadranu postoji samo jedan hotel s halal certifikatom, to je hotel "Baška" na Krku, za razliku od kontinentalne Hrvatske koja je očigledno shvatila poslovnu priliku i gdje ima već nekoliko hotela s halal certifikatom među kojima su i poznati poput "Westina".

Zašto ni jedan hotel ili restoran u Dalmaciji nema istaknut halal certifikat, zapravo je vrlo teško shvatiti, možda jer trošak certifikata iznosi od tisuću do 10 tisuća eura, zavisno od razine certificiranja. Smatra se da zbog toga omanski sultan za boravka jahtom u Dubrovniku nikako nije sišao u Gruž jer u Gradu nije mogao pojesti niti halal sendvič, dok je, pričalo se, princeza Meryem iz Maroka naprasno otišla iz hvarskog hotela jer nije bio halal…

U budućem razdoblju očekuje se još više muslimanskih turista u Hrvatskoj zbog ulaska u Europsku uniju. Iako još uvijek nema puno turističkih objekata s tom oznakom, Hrvatska je zapravo već korak-dva ispred Europske unije, pa čak i susjedne Bosne i Hercegovine u certificiranju halal normi, za što je zaslužan Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Da bi neki restoran ili hotel dobio halal certifikat, mora proći strogu proceduru u kojoj mora usvojiti norme i neprestano nadzirati njihovu provedbu. U lipnju je Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj izvršio analizu trinaest halal proizvoda na prisutnost haram sastojaka u ovlaštenom laboratoriju. Prilikom ispitivanja uzoraka utvrđeno je da ni u jednom nije prisutan haram, što potvrđuje ozbiljnost pristupa zahtjevima i mjerama halal norme, kako Centra tako i halal certificiranih proizvođača.

 
indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top