Vijesti iz zemlje

Općini Višegrad predata upotrebna dozvola za Višegradsku ćupriju

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu u utorak je izvršena zvanična primopredaja upotrebne dozvole za pomenuti objekat, koji je restaurirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) i koja je u tu svrhu izdvojila sredstva od oko pet miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj primopredaji upotrebne dozvole prisustvovali su ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bh. entiteta Republike Srpske Srebrenka Golić, koordinator TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci, načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević, šef UNESCO-a za BiH Siniša Šešum, i druge zvanice.

Zvanice su obišle most, a tom prilikom je ministrica Golić predala upotrebnu dozvolu načelniku Đureviću, čime je rekonstrukcija mosta i zvanično završena.

Ambasador Koc je istakao kako je veoma sretan što se danas nalazi u Višegradu, posebno ovako lijepim povodom.

“Ovaj most koji, ne samo da je dio naše zajedničke kulturne i historijske baštine, on je dio baštine cijelog svijeta. Stoga je i brinuti o njemu, čuvati ga, iz generacije u generaciju ga ostavljati u još boljem stanju, odgovornost svih nas. Moramo paziti na ono što je naše kulturno naslijeđe”, poručio je Koc.

Zahvalio se načelniku Višegrada, ministrici Golić, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te predstavnicima TIKA-e za podršku koja je uložena u ovom procesu.

Podsjetio je kako je turska agencija TIKA u BiH do sada realizovala više 850 projekata, te dodao:

“To su projekti realizovani u različitim oblastima, kulturno-historijsko naslijeđe, obnova i rekonstrukcija, privreda i razvoj, oblast zdravstva i obrazovanja. Svi ovi projekti na svoj način doprinose ekonomskom boljitku, ekonomskoj stabilizaciji, a gdje ima ekonomske stabilnosti tu ima i političke stabilnosti i jedinstva. Nama je drago što TIKA realizuje ovakve projekte.”

Koc je dodao ”ovaj lijepi most nešto je što je turistički veoma zanimljivo, nešto što je veoma privlačno za turiste iz cijelog svijeta, a svakako i za turiste Turske”. On je rekao kako mu je drago da će on biti na turističkoj mapi još dugi niz godina.

Upitan da prokomentariše i projekat autoputa koji će spojiti Beograd i Sarajevo, Koc je konstatovao kako je to projekat koji nije ništa manje važan od projekta Mosta Mehmed-paše Sokolovića.

“Mi ovaj projekat podržavamo na najvišem invou. Predsjednik Republike Turske (Recep Tayyip Erdogan o.pa.) se lično zanima i zalaže za ovaj projekat, to je jedan ne samo privredno važan put za regionalno spajanje, već ima važan društveni aspekt. Radujemo se što su napravljeni koraci naprijed”, kazao je Koc.

Koordinator TIKA-e u BiH Omer Faruk Alimci podsjetio je da je TIKA 2010. godine počela restauraciju Mosta Mehmed-paše Sokolovića.

“U okviru restauracije prije svega su ojačani temelji, noseći stubovi mosta, restaurirani su kameni elementi, nanovo je urađen kameni pločni most, injektiranje maltera i druge potrebe restauratorske radnje. U skorijoj historiji izgrađene su dvije hidrocentrale uzvodno od mosta i došlo je do promjene nivoa vode što je uticalo na samu konstrukciju i slabljenje temelja. Mi smo obratili veliku pažnju na jačanje temelja same konstrukcije”, istakao je Alimci.

Povukao je kako je restauracija Mosta Mehmed-paše Sokolovića jedan od najvećih i najbitnijih restauratorskih projekata TIKA-e na Balkanu.

Ministrica Golić izrazila je zadovoljstvo što je danas predala upotrebnu dozvolu načelniku, čime je, kako je istakla, ovaj posao završen. Naglasila je da je ovo veoma značajan projekat posebno zbog činjenice da je riječ o građevini koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a.

“Zahvalila bih se ambasadoru i državi Turskoj koji su pomogli da se rekonstruiše ovaj zahtjevni projekat koji je od velikog značaja za ove prostore”, kazala je Golić.

Kako je istakla, riječ je o mostu koji je trpio ratove, ali i most kroz koji su isprepletene sudbine naroda koji su živjeli na ovom prostoru, a to govori i o kulturno-historijskom i prirodnom nasljedstvu ove građevine.

Na pitanje novinara o “problemu” slabog osvjetljenja mosta, na koji se ranije žalila i općina Višegrada, Golić je odgovorila:

”Rasvjeta je onakva kakvu nam UNESCO traži da bude. Možda bi ja voljela da ima malo više rasvjete, ali pravila UNESCO-a su takva da rasvjeta bude u onom stanju kakvom je bila prije.”

Most Mehmed-paše Sokolovića spaja obale rijeke Drine u Višegradu, u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela osmanske arhitekture u razdoblju od 15. do 19. vijeka u BiH. Izgrađen je po naredbi Mehmed-paše Sokolovića, osmanskog velikog vezira od 1565. do 1579. godine, koji je bio porijeklom iz Bosne.

Most je postao svjetski poznat i zahvaljujući romanu “Na Drini ćuprija” za koji je bh. pisac Ivo Andrić 1961. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button