Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Visoko uvodi video nadzor sa ciljem smanjenja kriminaliteta

Općina Visoko uvodi video nadzor sa ciljem smanjenja kriminaliteta

Načelnica Babić: «Namjera nam je da Visoko bude siguran i slobodan grad za sve njegove stanovnike i one koji ga posjećuju”

Općina Visoko ušla je posljednju fazu realizacije projekta uvođenja video nadzora s ciljem povećanja stepena sigurnosti u gradu.

U koordinaciji sa predstavnicima MUP-a ZDK – Policijska stanica Visoko, kreirani su foto screenovi nadzornih područja i definisane prioritetne lokacije koje će biti pokrivene video nadzorom. Vrijednost ugovorene opreme i montaže po osnovu Ugovora iznosi 38.659,61 KM, te garantnim rokom od 36 mjeseci. Kao najpovoljniji ponuđač odabran je „Network“d.o.o. Sarajevo. Slijedi instalacija cjelokupnog sistema video nadzora.

«Radosni smo da je ovaj proces nakon početne inicijative još sredinom 2014. i puno napora s naše strane konačno ušao u završnu fazu. Namjera nam je da Visoko bude siguran i slobodan grad za sve njegove stanovnike i sve one koji ga posjećuju. Već duže vrijeme na području općine Visoko bilježi se porast kriminaliteta, narušavanje javnog reda i mira, ugrožavanje života ljudi i imovine, te što je posebno alarmantno, upotreba vatrenog oružja. Video nadzor će poboljšati opću sigurnosnu situaciju u Visokom, naročito u sprječavanju krivičnih djela i otkrivanja počinilaca. Kroz sinergiju između građana i nadležnih policijskih snaga i struktura, izvršnih i zakonodavnih vlasti Općine Visoko i ZDK, pokušava se riješiti problem kriminaliteta, te bezbjedonosnu situaciju povećati i podići na jedan značajniji nivo», kazala je načelnica Općine Visoko mr. sci. Amra Babić.

U ovoj fazi bit će obuhvaćeno 12 lokacija od kojih bi 10 bile pokrivene fiksnim kamerama, a 2 lokacije bi bile pokrivene pokretnim PTZ kamerama full HD rezolucije opremljene za dan/noć režim rada (ICR).

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top