Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Općina Tešanj osigurala besplatne kante za odlaganje otpada za sva domaćnistva

Općina Tešanj osigurala besplatne kante za odlaganje otpada za sva domaćnistva

U cilju unaprijeđenja organizovanog prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada, Općina Tešanj i Komunalno preduzeće “RAD” d.d. Tešanj, a uz pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma provode akciju besplatne podjele 2000 kanti za privremeno odlaganje komunalnog  otpada za nove korisnike usluge  i 200 kompostera za razdvajanje organskog otpada u urbanim zonama Tešnja, Jelaha i Tešanjke.

Uslov za dobijanje besplatne kante je potpisivanje ugovora sa KP “RAD” o organizovanom odvozu i odlaganju komunalnog otpada.

“Pokušali smo biti kreativni u nastojanju da naš Tešanj bude čišći. Epilog svega je da smo u septembru i oktobru  ove godine podijelivši 620 kanti za smeće dobili povećanje korsnika usluge organiziranog odvoza otpada za 11%. Uz to podijelili smo  i 65 kompostera, pri čemu se prirodnom metodom organski ostaci pretvaraju u plodni humus. Također, nabavili smo i presu za pet ambalažu čime nastavljamo još agožvanije sa projektom prikupljanja PET ambalaže na području naše općine”,izjavio je Suad Huskić Načelnik općine Tešanj.

“JP “RAD” dd Tešanj vrši organizoavno prikupljanje i deponovanje komunalnog otpada sa cjelokupnog područja općine Tešanj. U saradnji sa Općinom Tešanj pokušavamo da što veći broj korisnika uključimo u ovu aktivnost, a samim time i doprinesemo zaštiti okoline. U tom cilju poduzimamo intenzvne promotivne aktivnosti. Za sada aktivnosti podjele kanti se odvijaju planiranom dinamikom, dok je interes građana za kompostere ispod očekivanog”, kazao je Izvršni direktor Fuad Mešić.

Podsjećamo da Udruženje “EKO MLADI” i škole sa područja općine Tešanj, uz podršku lokalne administracije već nekoliko godina provode akciju sakupljanja PET ambalaže. Ove godine upriličena je svečanost obilježavanja sakupljenih tri miliona PET boca (150.000 kg PET ambalaže).

Cilj ovakvih i sličnih akcija je podizanje svijesti o značaju očuvanja životne sredine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com