Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Stipendije > Općina Tešanj izdvaja 350.000 KM za stipendiranje studenata

Općina Tešanj izdvaja 350.000 KM za stipendiranje studenata

Na prijedlog Općinskog načelnika Suada Huskića, Općinsko vijeće općine Tešanj donijelo je Odluku o izdvajanju 350.000 KM za stipendiranje studenata za novu akademsku 2017/2018 godinu.

Naša podrška stipendiranju studenata je prepoznatljiva, te ćemo i u novoj akademskoj godini biti na visini očekivanja. Javni poziv slijedi uskoro. Ove godine uvodimo neke novine za koje smatramo da su korisne kako za studente, tako i za lokalnu zajednicu. Deficitarna zanimanja će imati veće stipendije, a od iduće godine, zanimanja, odnosno profesije za koje imamo veliki broj nezaposlenih osoba neće biti stipendirana u prvoj godini studija. Nažalost, odsustvo jasne politike u visokom obrazovanju u pogledu broja i vrste fakulteta dovodi nas do toga da mladi biraju fakultete nakon čijeg završeka ne mogu naći posao u struci. Zbog toga ćemo mi podržavati ono što stvarno treba tržištu, a ne službama za zapošljavanje, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Prošle godine potpisan je ugovor o stipendiranju sa 372 studentice i studenta. Praksa stipendiranja studenata u Općini Tešanj započela je školske 2008/2009 godine. Broj stipendista se povećavao, tako da je u posljednje četiri godine, za ovu svrhu u općinskom budžetu izdvojeno oko 2 miliona KM.

Ubrzan industrijski razvoj tešanjske privrede prati povećan interes studenata za tehnička zanimanja. Ipak, mi i pored toga želimo i na ovaj način podstaknuti mlade da studiraju više na tehničkim i drugim fakultetima koji su posebno traženi na tržištu radne snage, i ključni su za razvoj privrede, institucija i ustanova naše općine, istakao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Osim ovog programa stipendiranja dodiplomskih studija, Općina Tešanj ima program podrške i za postdiplomski i doktorski studij.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top