Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Stari Grad uvodi video nadzor u osnovnim i srednjim školama

Općina Stari Grad uvodi video nadzor u osnovnim i srednjim školama

S obzirom na značaj projekta za sigurnost djece nismo izdvojili veliki novac za njegovu realizaciju, kaže načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić  Općina Stari Grad u proteklih osam godina radila je na stvaranju povoljniji uslova za boravak i rad djece u školama na području opštine, a sada je odlučila realizovati projekat za sigurnost djece. Tako će ovih dana u potpunosti biti realizovan projekat uvođenja video nadzora u deset škola na području Općine Stari Grad, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovim projektom će u dvije srednje i sedam osnovnih škola, te u Zavodu “Mjedenica“ biti povećana bezbjednost učenika i nastavnog osoblja.

“Radi se o najmodernijem video nadzoru. Glavni monitor biće instaliran kod direktora svake škole. Projektom je pokriveno sedam osnovnih škola, ali je riječ o 11 objekata, jer pojedine škole imaju svoje podružnice. Na tih 11 objekata biće postavljeno između 90 i 100 kamera. Postavljanje video nadzora završeno je u tri škole, sada se prelazi na preostale četiri osnovne škole. Sve te kamere će biti uvezane sa kancelarijom direktora, ali i Policijskom stanicom Stari Grad u Logavinoj. Kamere rade na principu da miruju ukoliko nema nikakvih kretanja, a čim prepozna bilo kakvu kretnju ona se aktivira. Snimač može čuvati materijal do 30 dana, što je u skladu sa zakonom. Sve su škole opremljene sa UPS-ovima, tako da u slučaju nestanka električne energije kamere mogu nesmetano nastaviti s radom“, kaže Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Prema Hadžibajrićevim riječima ovim projektom će na sistem video nadzora biti uvezane sve osnovne i srednje škole u opštini. Na taj način on smatra da će se, uz kamere koje su raspoređene na ulicama i raskrsnicama opštine, znatno povećati stepen bezbjednost.

“Nisu samo u pitanju kamere koje će nadgledati vanjski dio škola, nego će biti postavljene i na određenim mjestima u unutrašnjosti objekata. S obzirom na značaj projekta za sigurnost djece nismo izdvojili veliki novac za njegovu realizaciju. Olakšaće se sam rad profesorima i nastavnicima, a djeci i roditeljima će biti puno sigurnije. On predstavlja avangardu u našoj opštini, jer su pojedine škole imale video nadzor, koji nije zadovoljavao osnovne sigurnosne standarde. Ugrađene će biti kamere sa izuzetno visokom rezolucijom, a biće uvezane sa policijom. Svrha realizacije ovog projekta je što veća bezbjednost naše djece na području opštine“, rekao je Hadžibajrić.

Vrijednost projekta je 25.000 konvertibilnih maraka (KM). Video nadzor koji će biti 24-satni biće uveden u osnovne škole: “Edhem Mulabdić“ (tri objekta), “Mula Mustafa Bašeskija“ (dva objekta), “Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković“, “Hamdija Kreševljaković“, “Vrhbosna“, “Saburina“, zatim u Osnovnoj muzičkoj školi “Mladen Pozajić“, te Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn, Srednju školu poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti i u Zavodu “Mjedenica“.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top