Vijesti iz zemlje

Općina Stari Grad. Trg oslobođenja – Alija Izetbegović dobija podzemnu garažu sa 278 mjesta

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na svojoj redovnoj sjednici održanoj 28.06.2016. godine, usvojilo je Zaključak o davanju saglasnosti općinskom načelniku za pokretanje postupka realizacije projekta “Izgradnja javne garaže sa dvije podzemne etaže” na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

Almedina Porča iz Sektora za odnose s javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad za akta.ba govori o kakvom objektu se zapravo radi: “Planirana je izgradnja podzemne garaže sa dvije etaže na kojima će biti po 139 parking mjesta, ukupno 278 mjesta. Podzemna garaža bit će izgrađena na dijelu Trga oslobođenja – Alija Izetbegović koji pripada Općini Stari Grad Sarajevo.”

Iznad garaže izgradit će se savremeni multifunkcionalni trg, tako da će kompletan Trg oslobođenja – Alija Izetbegović bit rekonstruisan prema savremenim standardima.

Procijenjena vrijednost ovog projekta je između osam i devet miliona konvertibilnih maraka.

Idejni projekat je urađen, a naredni korak je izrada izvedbenog projekta za izgradnju podzemne garaže na navedenoj lokaciji.

Općina Stari Grad Sarajevo će u narednom periodu odlučivati na koji način će biti realizovan ovaj projekat, odnosno da li će ga investirati isključivo Općina Stari Grad vlastitim sredstvima ili će projekat, prema određenim uslovima, realizovati investitor.

“Zainteresovani investitori su se već obraćali pismom namjere i ukoliko bi se prihvatila ova mogućnost, kompletnu investiciju bi finansirao izabrani investitor, ali bi sagrađeni objekat bio bi uknjižen na ime Općine Stari Grad Sarajevo”, kaža Porča.

U prvih pet godina nakon izgradnje, prihod od podzemne garaže pripadao bi investitoru, a nakon toga bi se sav prihod dijelio sa Općinom Stari Grad Sarajevo u omjeru 50:50 posto u narednih 25 godina.

Akta.ba

Povezani članci

Back to top button