Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Stari grad potpisala sporazum o bratimljenju sa istanbulskom općinom Fatih

Općina Stari grad potpisala sporazum o bratimljenju sa istanbulskom općinom Fatih

U okviru obilježavanja Dana općine Stari Grad, načelnik te općine Ibrahim Hadžibajrić i načelnik istanbulske općine Fatih Mustafa Demir potpisali su Sporazum o saradnji i bratimljenju  U okviru obilježavanja Dana općine Stari Grad, načelnik te općine Ibrahim Hadžibajrić i načelnik istanbulske općine Fatih Mustafa Demir potpisali su Sporazum o saradnji i bratimljenju, javlja Anadolu Agency (AA).

Fatih je jedna od najvećih općina u Istanbulu u kojoj su smještene i najznačajnije kulturno-historijske znamenitosti tog turskog grada.

Prema riječima Hadžibajrića, veza sa općinom Fatih uspostavljena je 1990. godine, a danas je upriličeno zvanično potpisivanje sporazuma o bratimljenju.

“Općina Fatih je najstarija općina u Istanbulu, kao što je općina Stari Grad u Sarajevu. Općina Fatih ima milion stanovnika, a Stari Grad 57.000. Sve kulturno-historijske znamenitosti uglavnom su smještene u općini Fatih. Tamo se nalaze i mnoge trgovinske radnje, zanati… To je najznačajnija općina u Istanbulu”, istakao je Hadžibajrić.

Govoreći o dosadašnjim bratimljenjima općine Stari Grad i projektima koji su realizovani, Hadžibajrić je kazao da je Stari Grad u posljednje četiri godine, osim općine Fatih, imao izuzetnu saradnju sa općinama Osmangazi, Bursa, Selcuk i Silivri, sve u Turskoj.

“Ta saradnja se ogleda u projektima koji su urađeni u posljednje četiri godine u visini od 10 miliona eura”, dodao je načelnik starogradske općine.

Načelnik općine Fatih Mustafa Demir izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o bratimljenju sa Starim Gradom.

“Općina Fatih je najstarija i najznačajnija općina u Istanbulu. U istoj ulici na području ove općine se mogu vidjeti i džamija i crkva i sinagoga. To je dokaz da se živi u slozi i bratstvu”, kazao je Demir.

Istakao je da se na području općine Fatih mogu vidjeti ostaci prošlih civilizacija i vremena.

Demir je pojasnio da na svijetu postoji mnogo gradova koji su značajni za historiju, ali skoro da nema grada koji sve civilizacije “okuplja pod jednim krovom”.

“Fatih je u isto vrijeme duša Istanbula i centar turizma. To je područje na kojem se nalazi Sultan Ahmedova džamija, Aja Sofija, podvodni bazeni, kao i mnoga druga historijska mjesta”, pojasnio je Demir.

Napomenuo je kako je riječ o općini kroz koju dnevno prolazi oko dva miliona ljudi.

“Ovaj sporazum je veoma značajan za nas sa aspekta povezivanja dva naroda, dvije kulture”, dodao je Demir.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top