Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Novi Grad ulaže u uređenje zelenih površina, dok vijećnici Naše stranke ne podržavaju ni jedan projekat

Općina Novi Grad ulaže u uređenje zelenih površina, dok vijećnici Naše stranke ne podržavaju ni jedan projekat

Povodom saopćenja za javnost koje je jučer objavila Naša stranka, a koje se odnosi na navodnu sječu stabala i uništavanje zelenih površina na području općine Novi Grad, obavještavamo javnost da se radi o netačnim informacijama

 

Kada je u pitanju rješavanje potrebe prostora za parkiranje u sklopu Bosanske tržnice na Dobrinji, na tom lokalitetu nije bila planirana gradnja parkinga, već samo nekoliko parking mjesta, čijom izgradnjom ne bi bio narušen ambijent tog prostora, jer od 1.500 kvadrata zelene površine, parking mjesta bi zauzela oko 250 kvadrata tog prostora. Problem parkiranja za posjetioce Bosanske tržnice će se riješiti u saradnji sa Savjetom MZ „Dobrinja C“, koji predstavlja građane ovog područja, a koji su cijelo vrijeme podržavali projekat Bosanske tržnice, te će sigurno podržati i rješavanje pitanja parkiranja za posjetioce tržnice. Međutim, Naša stranka pokušava ovu lako rješivu situaciju iskoristiti za političku promociju.

Napominjemo, da je Bosanska tržnica, na Trgu djece Dobrinje bb. otvorena kako bi se, prije svega građanima omogućila kupovina zdravih domaćih proizvoda, a između ostalog, pomoglo povratnicima, koji svoje proizvode plasiraju u tržnici, kao jednoj od najugroženijih populacija u BiH.

Općina Novi Grad je na svom prostoru, u protekle dvije godine zasadila oko tri hiljade novih stabala, a između ostalog, i kompletan drvored od Nedžarića do Dobrinje sa klupama i mobilijarom , što je finasirano sredstvima iz općinskog budžeta.

Također, u prošloj godini izgrađeno je šest dječijih igrališta, a u ovoj godini nastaviće se sa izgradnjom novih dječijih igrališta, u sklopu kojih se, pored mobilijara, nalaze i zelene površine. Dakle, značajna pažnja se posvećuje ekologiji , tako da se na cijelom prostoru općine kontinuirano radi na uređenju parkovskih zelenih površina, zamjeni klupa za sjedenje, korpi za otpatke i realizaciji drugih projekata kojima se doprinosi stvaranju ljepšeg i ugodnijeg ambijenta za naše građane. Novi Grad je prva općina u BiH koja dobija biciklističku stazu, a ovog ljeta u našoj općini će biti otvoren i najveći park u gradu Sarajevu pou prostoru kasarne „Safet Zajko“, na površini od 11 hektara.

Vijećnici Naše stranke u Općinskom vijeću Novi Grad, većinu navedenih projekata nisu podržali, tako što oni ne glasaju ni za budžet kojim se svi ovi projekti finansiraju. Naročito su se istakli, nepodržavajući projekte Općine Novi Grad koji se odnose na rješevanje problema pasa lutalica, koji kontaminiraju zelene površine biološkim otpadom i čine ih neupotrebljivim i opasnim po zdravlje djece i odraslih. Vijećnici Naše stranke, čak su protestvovali ispred zgrade Općine Novi Grad protiv rada Higijenskog servisa koji rješeva problem pasa lutalica u našoj općini.

Pored navedenih aktivnosti, Općina je prošle godine započela uređenje zelenog pojasa koji prolazi kroz centralni dio Dobrinje, sa uređenjem pješačkih prolaza, ograđivanjem i denivelisanjem zelenih površina, kako bi se što bolje zaštitile od zagađenja i omogućilo njihovo hortikulturno uređenje, koje će u velikoj mjeri uljepšati ovo naselje.

Općina Novi Grad Sarajevo nastavit će i u narednom periodu sa realizacijom projekata iz različitih oblasti, pa tako i sa uređenjem zelenih površina, dok će vijećnici Naše stranke i dalje pokušavati da zbunjuju građane, saopćeno je iz Press službe općine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top