Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Novi Grad: U toku čišćenje i uređenje 700 metara korita Miljacke

Općina Novi Grad: U toku čišćenje i uređenje 700 metara korita Miljacke

Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je sa realizacijom projekta čišćenja i uređenja vodotoka rijeka i potoka, radi smanjenja mogućnosti i nastajanja štetnih posljedica od poplava.

U toku je čišćenje i uređenje korita Miljacke, koje cijelom dužinom graniči sa općinom Ilidža, od Tržnog centra Wisa do mosta kod stočne pijace na Stupu. Radovi se izvode  s obje strane korita rijeke u dužini od 700 metara, gdje je vodotok više godina vrlo zapušten i zarastao. Za ove radove iz općinskog budžeta izdvojeno je 80.000 konvertibilnih maraka.

„Vodotok je obrastao adama, isprepleten sprudovima, a najvećim dijelom zatrpan je smećem, odnosno divljim deponijama, koje su dosezale i do same sredine vodotoka. Trenutno se radi pročišćavanje korita i čišćenje obala od velikih deponija smeća, čime se vodotok vraća u granice regulisanog korita“, ističe pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za civilnu zaštitu Fahrudin Kazazić.

Obzirom da kroz Novi Grad protiču vodotoci rijeka Bosne, Miljacke, Dobrinjke, te Lepeničkog i drugih potoka, koji u vrijeme većih padavina prave probleme, kako na privrednim i individualnim, tako  i na infrastrukturnim objektima i poljoprivrednim zemljištima, Općina u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Agencijom za vodno područje rijeke Save svake godine iz budžeta izdvaja značajna sredstva za regulaciju korita rijeka i potoka.

U saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save Općina je ove godine u cilju provođenja preventivnih mjera zaštite ljudi i materijalnih dobara od poplava, očistila i uredila gotovo cijeli vodotok Bosne na svom području. Uređeno je oko tri kilometra riječnog korita, od petlje Sarajevske zaobilaznice u Bojniku do mosta u Rječici. Na ovom riječnom vodotoku u posljednjih 40-tak godina nisu vršeni nikakvi zahvati, iako se u tom dijelu nalazi veliki broj privrednih i drugih objekata, koji su usljed izlijevanja vode iz korita proteklih godina trpili velike štete na svojim materijalnim dobrima. U te radove utrošeno je blizu 230.000 konvertibilnih maraka.

U narednom periodu radit će se trajna regulacija 200 metara vodotoka Bosne, kod stočne pijace na Stupu. Općina je u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save riješila imovinsko-pravne odnose na tom dijelu vodotoka, te su se stekli uslovi za pokretanje procedure javne nabavke za te radove, saopćeno je iz Press službe Općine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top