Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Općina Novi Grad: Predavanje o suzbijanju ambrozije

Općina Novi Grad: Predavanje o suzbijanju ambrozije

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Udruženjem građana za ljekovito bilje i njihove proizvode Sarajevo realizira projekat suzbijanja ambrozije na području Novog Grada pod nazivom „Stop ambroziji“.

U sklopu projekta, u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo u ponedjeljak, 19. oktobra, u 18 sati održat će se besplatno predavanje o temi “Suzbijanje ambrozije na području općine Novi Grad – stop ambroziji”. Predavanje će održati prof. dr. Nezir Tanović, profesor na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru i predsjednik Udruženja građana za ljekovito bilje i njihove proizvode Sarajevo.

Cilj projekta je kontrola širenja invanzivne biljne vrste ambrozia (Ambrosia artemisiifolia L.) u okviru kojeg će se utvrditi stanje površina zahvaćenih ambrozijom i rasprostranjenosti ambrozije na području općine Novi Grad Sarajevo, kao i edukacija zainteresiranih polaznika o štetnosti ambrozije sa prijedlogom mjera za njeno suzbijanje. 

Uništavanje ambrozije je regulisano Odlukom o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste – ambrosia artemisifolia L. („Službene novine Federacije BiH, br.89/11) kojom se propisuju mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije, utvrđuju se osobe dužne da provode mjere i određuju nadzor nad provedbom. 

Identifikacija i prijedlog mjera za suzbijanje ambrozije na području Novog Grada zanačajni su sa zdravstvenog, privrednog, socijalnog i ekološkog aspekta, saopćeno je iz Press službe Općine.

Zainteresirani građani se mogu prijaviti putem e-maila: [email protected]

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top