Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Općina Novi Grad podržava rad Historijskog muzeja sa 100 000 KM

Općina Novi Grad podržava rad Historijskog muzeja sa 100 000 KM

Vršilac dužnosti pomoćnika načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport Tajib Delalić i direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine Elma Hašimbegović, potpisali su danas u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo Sporazum o finasijskoj podršci radu ove ustanove.

Za tu namjenu iz Općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 konvertibilnih maraka.

Prethodno je između Općine Novi Grad i Ministarstva civilnih poslova BiH potpisan Memorandum o razumijevanju, s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za BiH za period 2016. – 2018. godina.

„Općina Novi Grad Sarajevo je na osnovu zahtjeva Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za ovu namjenu iz budžeta za 2016. godinu izdvoji 100.000 KM. Kulturno- historijsko naslijeđe je za jednu državu izuzetno važan segment. Nadam se da će i mnoge druge institucije i lokalne zajednice imati sluha za ovakva finansiranja“, kazao je Delalić.

Direktorica Hašimbegović izrazila je zahvalnost Općini Novi Grad, koja je prepoznala značaj Historijskog muzeja BiH, kao jedne od najznačajnijih institucija kulture u BiH.

„Sluh ove Općine za finansiranje Historijskog muzeja BiH, koji već godinama nema redovan izvor prihoda od posebnog je značaja. Podrška koja nam je stigla za ovu godinu od Općine Novi Grad Sarajevo, svakako će biti od velike koristi, jer su to jedina sredstva koja smo dobili u toku ove godine, pored Kantonalnog ministarstva kulture i sporta. Sredstva će biti utrošena za održavanje institucije, tekuće potrebe institucije i uposlenika, kako bi građanima Sarajeva i cijele BiH, te stranim posjetiocima koji dolaze u ovaj grad omogućili posjetu jednom lijepom i pristojnom muzeju“, istakla je Hašimbegović.

Dodala je da bez obzira na cijelu situaciju u kojoj se nalazi Historijski muzej, uposlenici ove institucije trude se da budu nosioci kulture i kulturnog žarišta u našoj državi, te da se trude ispuniti misiju na polju kulture i obrazovanja do koje im je jako stalo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top