Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Općina Novi Grad i BBI banka: Finansijska pomoć start-up kompanijama

Općina Novi Grad i BBI banka: Finansijska pomoć start-up kompanijama

Između Općine Novi Grad Sarajevo i BBI Banke, ugovor o formiranju linije za finansiranje start up preduzeća, što je također zajednički projekat

Riječ je o posebno kreiranoj finansijskoj liniji za poduzetnike koji tek pokreću biznis a kojima je otežan pristup finansiranjima jer nemaju kreditnu historiju niti kolateral. Na ovaj način onima koji imaju dobre poslovne ideje i žele da se bave biznisom, a ne mogu da dođu do sredstava, omogućeno je da dođu do tzv. START-UP malih finansiranja. Minimalni iznos finansiranja je 2.000 KM, a maksimalni 20.000 KM.

Načelnik Općine Novi Grad Samir Efendić je kazao na svečanosti potpisivanja, da se na taj način pruža podrška i olakšano poslovanje kao i povećanje nivoa zaposlenosti.

Na raspolaganju je fond u iznosu od 500.000 KM po profitnoj marži od 1,79 posto za kratkoročna financiranja (do 12 mjeseci) do 2,49 posto za dugoročna (do 36 mjeseci). Prioritet u korištenju sredstava imaju programi koji obezbjeđuju samozapošljavanje i novo zapošljavanje, mladi (do 35 godina), invalidi, demobilisani borci, žene te programi koji potiču proizvodnju za izvoz.“

Osim ovoga ugovora potpisan je i ugovor o finansiranju sa firmamam koje se bave građevinarstvom, grafičkim dizajnom, komunikacijama i autoelektronikom. To su Ervena d.o.o., SBA Communication d.o.o., Block d.o.o, Farmasi i Autoelektrika. Vrijednost ovih ugovora je preko pola miliona KM.

Naime, na osnovu ugovora o poslovnoj suradnji, privrednicima se omogućava da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj stopi od 0,99 do 3,29 posto. Na taj način im se pruža podrška i olakšano poslovanje kao i održavanje i povećanje nivoa zaposlenosti.

Prioritet u korištenju sredstava imaju programi koji osiguravaju samozapošljavanje i novo zapošljavanje, mladi do 35 godina, invalidi, demobilisani borci, žene, te programi koji potiču proizvodnju za izvoz.

akta.ba/FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com