EkonomijaKupujmo domaće i halal

Opasni lobiji stranih proizvođača: Kantoni žele domaće lijekove na esencijalne liste!

Esencijalna lista se ne pravi u korist bilo kojeg proizvođača osim pacijenata, rekao je Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH na upit hoće li se na nivou Federacije praviti esencijalna lista lijekova u korist domaćih proizvođača, po uzoru na Vladu Tuzlanskog kantona.

– Lijekovi su lijekovi i ne gledamo je li domaće ili nije. Esencijalna lista Federalne vlade bi trebala izaći uskoro, ona je već spremna, Vlada je treba usvojiti – naveo je Mandić.

Slovenija i Hrvatska

Ukupni promet lijekova domaćih i stranih proizvođača u BiH 2014. godine je bio 531.676.242 KM. Od toga na strane proizvođače se odnosi 436.592.529, dok na domaće proizvođače 95 miliona KM. Samo u 2014. godini je oko 130 inostranih proizvođača lijekova uvozilo u BiH. Slovenske kompanije „Krka“ i „Lek“ su vodeće kompanije sa prometom većim od 77 miliona KM godišnje, ali rame uz rame s njima je hrvatska „Pliva“ sa 28,6 miliona KM prometa.

S druge strane, proizvoda “Bosnalijeka“ nema na esencijalnim listama u Sloveniji i Hrvatskoj.

– “Bosnalijekovi“ proizvodi podliježu najstrožijim kontrolama kvaliteta, kako unutar kompanije, tako i nadležnih institucija u BiH i ostalim tržištima na kojima prometujemo svoje lijekove, odgovrno tvrdimo da imamo kvalitetne lijekove. Unatoč svim dokazima o kvaliteti naših porizvoda, “Bosnalijek“ i druge bh. farmaceutkse kompanije imaju velike barijere za ulazak i promet svojih proizvoda na brojnim tržištima kompanija koje posluju u BiH, u vidu otežanih registracija i puštanja u promet lijekova – tvrde iz „Bosnalijeka“.

Nova esencijalna lista u Tuzlanskom kantonu domaćim prizvođačima donosi dodatnu zaradu šest do sedam miliona KM. Ona je sačinjena tako da strani porizvođači imaju učešće od 61,2 posto, umjesto dosadašnjih 75 posto.

Potez Bege Gutića, premijera TK, već ranije je podržao Elmedin Konaković, premijer Sarajevskog kantona, koji je na putu donošenja slične odluke.

– Primjera radi, Tuzla izdvaja 40 miliona, a Sarajevo 80 miliona KM za finansiranje esencijalne liste. Mi planiramo dati puno više prostora za domaće proizvođače – rekao je Konaković.

Strani lobi

On dodaje kako postoji interes stranih proizvođača koji su bitni u ovoj priči, ali ne na način da potpuno dominiraju ili uništavaju domaću farmaceutsku industriju.

Promet lijekova iz domaće proizvodnje podržat će još u nekim kantonima kao što je Zeničko-dobojski i Bosansko-podrinjski kanton, ali prvo treba mijenjati federalni Zakon koji reguliše ovu oblast.

-Aktuelni Zakon nije dobar i on ide na ruku tzv. inostranog farmaceutskog lobija i treba liste formirati po mogućnosti kantona. Mi ćemo preko naših zastupnika u Federalnom parlamentu pokušati izmijeniti taj zakon – rekao je Miralem Galijašević, premijer ZDK.

(Dž. Sarić-Kozić/Faktor.ba)

Povezani članci

Back to top button