Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Omladinski krug džemata Ugorsko na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Omladinski krug džemata Ugorsko na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Piše: Nedim Botić

 

Prije svečanog otvaranja manifestacije „Ramazan u Bosni“, mnogobrojni posjetitelji i zvanice su imale priliku da uživaju u prigodnom programu učenja Kur'ana, ilahija te recitacija u izvođenju hora Omladinskog kruga džemata Ugorsko prevođenih njihovim imamom Zahidom-ef. Mujkanovićem. Čaršiju su preplavili zvuci dova, salavata i spominjanja Allaha, dž.š., u kojima su duše ljudi pronalazili nesvakidašnji sklad i čar.

Omladina iz Ugorskog je zaista osvjetlala obraz i pokazala raskošan talenat na kojem mogu biti ponosni ne samo njihove džematlije, već i čitava naša zajednica. Posebne zasluge za uspješan rad s mladima iz Ugorskog pripadaju muallimi Šemsi Mujkanović, koja je izdvojila mnogo vremena i truda u pripremu njihovog nastupa i prezentacije.

„Ovo je bio naš cilj, da pokažemo da vjera ima pozitivan utjecaj na ljude, da ona nije nešto strano i strašno, već da vjera uljepšava svakodnevni život. Drago nam je što smo dio ove manifestacije, što smo jednim svojim dijelom doprinijeli njenom radu i nadamo se da će ona pokazati kako vjeru treba promovirati na najpozitivniji način“, izjavio je Zahid-ef. Mujkanović, imam džemata Ugorsko.

Džemat Ugorsko je udaljen od Vogošće oko 2 km na putu za Sarajevo, a pripadaju mu i naselja: Uglješići i Dreskovača. Broji oko 1000 domaćinstava. Kroz naselje Ugorsko bila je borbena linija u protekloj agresiji na BiH, te je u velikoj mjeri bilo i porušeno. Danas se je stanovništvo uglavnom vratilo.

Džemat ima džamiju, koja je prvi put sagrađena u vrijeme Fetha (vjerovatno s početka XV stoljeća). Prvi put džamiju su porušile komunističke vlasti 1951. g. uz izgovor da je potrebno izgraditi novi put. Tek 1964.g., nakon više godina upornih nastojanja, otvorena je nova džamija koja je sagrađena na mjestu na kojem se i danas nalazi. U posljednoj agresiji na BiH džamija je porušena 1.9.1992.g., a nakon agresije obnovljena je njezina izgradnja da bi 1.9. 2002.g. bila ponovo otvorena.

 „Naš džemat je aktivan tokom cijele godine, ali posebno tokom ramazana. Posjetom smo više nego zadovoljni, hvala Allahu, dž.š. Posebno nam je drago da veliki dio džematlija čine mladi, koji su uključeni u rad Omladinskog kruga. Poslije teravije organizujemo noćni namaz, a za 27. noć imamo i poseban program. Držimo do zajedništva, bratskih odnosa i jačanja međusobnih veza. Važno je istaći da se u džematu četiri puta sedmično izvodi i mektebska nastava. Posebnu važnost dajemo radu s djecom i omladinom. Oni su naša budućnost“, istakao je Zahid-ef. Mujkanović.

Programi manifestacije ”Ramazan u Bosni” održavat će se do kraja ramazana, a podrazumijevaju predavanja istaknutih alima, profesora i zvaničnika Islamske zajednice, izvođenje ilahija i kasida, poetskih i dramskih recitacija, te posebne programe polaznika mektebske nastave. Manifestaciju organiziraju Rijaset i nevladina udruženja: Akos, Svitanje, Demus i Saff.

Akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com