Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Omladinski aktivizam: Nova uspješna priča iz travničke medrese

Omladinski aktivizam: Nova uspješna priča iz travničke medrese

„Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.“ (El-Bekare, 261.)

Naša svakodnevnica je mnogo puta ponavljana priča, borba iz koje izlazimo na dva načina; ili gubimo ili pobjeđujemo. Ustrojavamo svoje radne navike koje nas tjeraju na ubrzan pokret, rijetko pronalazimo vremena za sebe i svoju porodicu. Često živimo pod izgovorom kako nam nedostaje vremena te kako nemamo dovoljno energije kako bismo posvetili pažnju sitnicama koje, generalno gledano, čine naš dan, sedmicu, mjesec upotpunjenim i uravnoteženim.

U tom akcelerativnom, odnosno ubrzanom ritmu kojem se nevješto odupiremo, postoji jedna zaboravljena dimenzija zajedničkog djelovanja. Solidarnost kao težnja ka činjenju dobra i postizanja istinskog zadovoljstva u iskrenim osmijesima i gorkim suzama koje svjedoče privremenom olakšanju i naizgled beskrajnoj sreći je obaveza koju prividno zapostavljamo, guramo je u drugi ili zadnji plan vlastitih interesovanja i ciljeva. No, ne bi trebalo biti tako. Kao vjernici, razumom i osjećajima obdarena bića, težimo ka pravednom i sasvim iskrenom pristupu svim životnim korijenima, djelujemo jedni na druge, u svemu pronalazimo pouku kako bismo se promijenili i krenuli ka pozitivnim pravcima.

O čemu se radi?

Još jedna u nizu uspješnih priča stigla je iz naše škole u sklopu humanitarne sekcije koja djeluje kroz vannastavne aktivnosti. Zajedničkim snagama i podrškom profesora pokrenuta je hairli akcija humanitarnog karaktera. Vođeni idejom kako sve uspješno počinje na principu džemata, Mnogi su pristali izdvojiti neznatan dio od svog džeparca kako bi izgradili veliki učenički fond iz kojeg će novac biti izdvojen za obilazak porodica koje žive u teškom stanju te im na taj način podijeliti bratsku ljubav i osmijeh, osjetiti zadovoljstvo i smirenost naših duša poštivanjem kur'anskih i hadiskih imperativa koji nas uče:

“Dijelite od onog što smo vam dali, prije nego nekom od vas dođe smrt, pa (da) onda kaže: ‘Moj Gospodaru, da mi hoćeš (samo) malo odgoditi (smrt), pa da dijelim i (da) budem od dobrih!’ Ali Allah neće nikome odgoditi kad mu dođe posljednji čas, a Allah zna sve što vi radite.” (Kur'an)

Poslanik a.s. je rekao: “Svakoga dana u kojem ljudi osvanu, silaze dva meleka od kojih jedan kaže: ‘Gospodaru naš, nadoknadi onome koji dijeli’, a drugi kaže: ‘Gospodaru naš, upropasti imovinu onoga koji škrtari, koji je čuva i ne dijeli!” (Hadis)

Pored toga, novac je namijenjen i za održavanje džamija, Allahovih kuća te na taj način potpomažu usavršavanje i usađivanje osjećaja solidarnosti mlađim uzrastima koji treba da znaju da dijeljenje sa drugima povećava, a ne umanjuje naš imetak i nafaku na oba svijeta. Kao što je već spomenuto, ideja je naišla na mnoge pozitivne reakcije profesora i Uprave naše škole te svesrdne zahvale upućuju se direktoru Medrese, mr. Dževdetu Šošiću na podršci u radu i daljem djelovanju.

Projekat zasnovan na misiji potpomaganja dobra i dijeljenja lijepe riječi će težiti ka  dugotrajnom i kontinuiranom djelovanju u godinama koje dolaze među mlađim kolegama i generacijama koje svoj put tek treba da iskrče.

Realizirane akcije i projekti

Do sada, tri uspješne akcije su sprovedene za kratko vrijeme od dana osnivanja. Prva u nizu podrazumijevala je darovanje ugroženih građana prigodnim i skromnim paketima koji su se sastojali od voća, soka i poslastica. Akcija „Hedija za svakoga“ izmamila je osmijehe mnogima dok su naši učenici i posjetili džemat džamije Kalibunar te izdvojili određena sredstva za potrebe održavanja.

Druga uspješna akcija bazirana je na priči Mustafe Alajmovića, rudara iz Breze koji je pisao redakciji emisije „Ispuni mi želju“ u nadi da će mu biti ukazana pomoć njegovoj supruzi koja je teško oboljela. Budući da je do sada imala pet veoma teških operacija, Mustafa je primoran na dodatni posao prodajući džemove kako bi zaradio novac za svoju suprugu. Zbog nemogućnosti odlaska u Brezu, naši humanisti potrudili su se pomoći ovom čovjeku tako što su pronašli broj žiro računa uplativši 100 konvertibilnih maraka.

Treći projekat je podrazumijevao uvakufljavanje nekoliko vrijednih knjiga u biblioteku Elči Ibrahim-pašine medrese. Nadamo se, istinski vjerujući u Božiju milost da će ovakvih prilika i pristupa biti još više. Naša zajednica treba pozitivne iskorake, spremnost na žrtvovanje radi viših vrijednosti i ciljeva. Mlada snaga našeg društva je kičmeni oslonac svake nove promjene koja će nas voditi ka novim idejama i načinima funkcioniranja.

Neka se nadahnuće traži u hairli primjerima i neka pouke budu naša vodilja kroz tmine današnjice. Budimo od onih koji će biti spremni pomoći i osjetiti slast udjeljivanja, jer ključ zajedničkog opstanka krije se u humanosti i brizi, ljubavi i poštivanju, međusobnom savjetovanju i lijepoj riječi.

Želimo drugima isto što želimo i sebi!

Za Akos.ba piše: Kerim Sefer

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top