Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Omladinci IGMG odali počast predsjedniku Aliji Izetbegoviću

Omladinci IGMG odali počast predsjedniku Aliji Izetbegoviću

Na današnji dan 8. augusta 1925. godine rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije od 1992. do 1995. godine, te prvi predsjednik Stranke Demokratske akcije (SDA).

Ovim povodom, članovi Omladinskog sektora IGMG-a Balkans jutros su se šetnjom od prostorija Centra do šehidskog mezarja Kovači, te polaganjem cvijeća, prisjetili prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.
Organizator šetnje, Alen Borić, podsjetio je da je nužno sjećati se velikana Bosne i obilježavati datume koji se odnose na njegov život i djelo.
S obzirom na doprinos rahmetli Alije Izetbegovića, danas slobodno mislimo, slobodno se izražavamo, krećemo se, djelujemo u poljima u kojima želimo. S obzirom na njegov doprinos društvu, osjetio sam potrebu da iniciram ovu šetnju i da se tim malim znakom, šetnjom, cvijećem i Fatihom, zahvalimo predsjedniku Izetbegoviću.

Jedan od učesnika šetnje, Mirza Čohadžija, kazao je kako je ogromna vrijednost ove simbolične šetnje i da ponosno u njoj učestvuje.
Za mene Alija Izetbegović predstavlja jednog vizionara, čovjeka koji je imao ambiciju, intelektualca koji je dopirino islamskoj misli i njenom razvoju. Ono što me je kod njega najviše impresioniralo, jeste to da je on prije svega bio čovjek i humanista. Za mene ova šetnja predstavlja odavanje počasti velikanu i to je tradicija koju trebamo nastaviti.“
Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, učesnici su se uputili u Muzej Alije Izetbegovića, spomenik koji uz šehidsko mezarje Kovači govori o stalnoj borbi za život i smrt u Bosni i Hercegovini, borbi dobra protiv zla. Misija Alije Izetbegovića je izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti. Za vrijednosti u koje je vjerovao, za svoju državu i svoj narod, on je neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti.”

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Tagovano: (21)
Top