Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Omer Ibrahimagić: Paljenje državne zastave je atak na državu BiH

Omer Ibrahimagić: Paljenje državne zastave je atak na državu BiH

Državna zastava Bosne i Hercegovine i zastava Republike Bosne i Hercegovine iz 1992. godine zapaljene su protekle noći u naselju Balinovac, u zapadnom dijelu Mostara

SARAJEVO – Paljenje i svako skrnavljenje državne zastave Bosne i Hercegovine je atak na državu BiH i mora biti sankcionisan, kazao je za Anadolu Agency (AA) Omer Ibrahimagić, profesor ustavnog prava i bivši sudija Ustavnog suda FBiH.

Naime, nakon što su u Mostaru protekle noći zapaljene državna zastava Bosne i Hercegovine i zastava Republike Bosne i Hercegovine iz 1992. godine, profesor Ibrahimagić ističe da su takva djela napad na državu i da tu nema mnogo rasprave.

“Postoje jasno određene krivične sankcije za ovakva djela. Tužilaštvo na zahtjev policije može otvoriti istragu u ovakvim slučajevima paljenja državne zastave. Ali jasno je da je paljenje državne zastave atak na državu”, istakao je Ibrahimagić.

Inače, državna zastava BiH i zastava Republike BiH iz 1992. godine su zapaljene u naselju Balinovac, u zapadnom dijelu Mostara, na ogradi Biskupije u Mostaru.

Zastave su zapaljene na istom mjestu gdje je nedavno stajao transparent podrške haškom osuđeniku Dariu Kordiću. Na transparentu, za kojeg se ne zna koga je postavio, pisalo je ‘”Čekamo te Dario! Junak Herceg – Bosne”.

 

Skrnavljenje državnih simbola: U Mostaru osvanula zapaljena zastava BiH

Kako je navedeno u Operativnom centru MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona zasad nije zaprimljena prijava u vezi sa pomenuzim slučajem. Zastava je prema nezvaničnim informacijama sa terena zapaljena tokom noći nakon utakmice reprezentacija Hrvatske i Kameruna na Mundijalu.

Nekoliko sličnih slučajeva zabilježeno je prethodnih nekoliko dana, odnosno od početka Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu na kojem nastupaju reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top