Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Omar Nuhić iz Konjica je novi hafiz Kur'ana

Omar Nuhić iz Konjica je novi hafiz Kur'ana

U ponedjeljak, 19. juna, je pred Komisijom Rijaseta za hifz, Omar Nuhić završio sa polaganjem ispita i učenjem hatme. Polaganje je trajalo petnaest dana, svaki dan po dva džuza (40 stranica) Kur'ana. Muhafiz mladog hafiza je hfz. Armin Abaza.

Nuhić Omar sin Senadov i Amelin, je rođen 1996. u Konjicu, gdje završava osnovnu školu, U drugom razredu gimnazije prelazi u Karađoz begovu medresu u Mostaru te polaže razliku predmeta i opet uspjeva biti odličan đak. U medresi aktivno počeo učiti hifz krajem drugog razreda, sve do 19.06.2017. kada stiče zvanje hafiza Kur'ana časnog. Pored hifza aktivno trenirao košarku u OKK Mostar gdje je bio nosilac igre u svim kategorijama. Kao aktivan član sekcije hifza u medresi biva nagrađen putovanjem u Mekku što je još više učvrstilo nastojanje da postane hafiz. Po završetku srednje škole odlučno se prihvata zadaće da izuči hifz i položi pred komisijom i te godine ne upisuje fakultet kao ostali nego vrijedno uči i polaže pred muhafizom. Jedan događaj u ovom periodu koji je jako uticao na Omara je smrt rahmetlli nane koja je cijelo vrijeme molila Allaha da doživi da joj unuk postane hafiz i par sati prije nego je nana preselila, Omar je izučio zadnju stranicu Kurana časnog.

Nakon medrese, upisuje Medicinski fakultet na Sarajevo School of Science and Technology (SSST) 2016. godine i upornim radom biva nagrađen kao jedan od pet najboljih studenata na godini. Student medicine, oženjen, sve obaveze na fakultetu redovno izvršava i kruna svog truda titula hafiza. Ciljevi u životu uvijek visoko postavljeni i uz Allahovu pomoć i uporan rad su dostižni.

U izjavi za Preporod, hafiz Omar Nuhić nije krio radost i sreću zbog ostvarenog uspjeha i ostvarenja sna.

„Osjećaj je zaista neopisiv, još uvijek ne mogu da vjerujem da je ovo elhamdulillah hajrli završeno. Mnogo truda i vremena je uloženo, to znaju svi oni koji su se spremali a i zavržili hifz pred komisijom IZ-a u BiH. Mislim da ću i ujutro kad ustanem ako Bog da u podsvijesti očekivati polaganje.

Želim samo da se zahvalim mojim roditeljima, supruzi, muhaffizu, supruginim roditeljima i posebno onima koji su me nasihatili u ovom periodu pipreme i polaganja hifza. Tu se ističe jedan moj naročito drag insan hfz. Nedim Botić, molim Allaha da mu podari svako dobro ovog i budućeg svijeta, koji je možda svojim savjetima imao jako bitnu ulogu pomogavši mi na taj način pri samoj pripremi za komisiju. Hvala Allahu koji mi je podario ovakvu porodicu i roditelje i suprugu koji su samo Allah zna koliko puta dnevno dovili da mi Allah pomogne na putu sticanja titule hafiza Časnog Kura'ana.
Hfz. Botić je često znao spomenuti: ‘Oženiš hercegovku i završiš hifz’ i tako i bi. Šalu na stranu, ali u životu vam se jednostavno neke stvari trebaju da poklope da biste uspjeli u onom što želite.

Također, tu je i moj neumorni kurra-hafiz Armin Abaza koji je zaista imao sabura i kad me ne bi bilo na pologanju, zvao bi me i brinuo se, drugim riječima bio je moj drugi otac. Molim Allaha swt da podari svako dobrom Njemu i Njegovoj porodici.

Za kraj bih poručio svima koji žele da krenu ovim putem, putem hifza, ili onima koji su već na tom putu, da u ime Allaha izdrže, jer nagrade za čuvanje Allahovog Govora su neizmjerne. Sve što vrijedi ne dolazi lahko zato budite spremni na rat sa svojim nefsom i sa šejtanom jer doista su nam to najveći neprijatelji. Budite spremni da odbijete kafe sa prijateljima, a i gledanje filmova, saburajte malo radi Allaha jer kao što Allah Uzvišeni kaže poslije tegobe slast dođe. Molim Allaha da nam omili svima čuvanje i učenje Allahovog Govora, da nam olakša na putu sticanja znanja, i od srca Ga molim da olakša i pomogne svima koji kreću putem pamćenja Kurana.“, istakao je hafiz Nuhić.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top