Sportske novosti

Olimpijski komitet BiH: Amel Tuka najbolji sportista BiH u 2015. godini

Atletičar Amel Tuka, najbrži čovjek na svijetu na 800 metara ove godine i osvajač bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, najbolji je sportista Bosne i Hercegovine za 2015. u izboru Olimpijskog komiteta BiH, odlučeno je na sinošnjoj svečanosti održanoj u Olimpijskom muzeju Olimpijske dvorane “Juan Antonio Samaranch – Zetra” u Sarajevu.

Titulu za najbolju mladu sportistkinju u kategoriji juniorki osvojila je teniserka Nefisa Berberović, dok je za najboljeg juniora proglašen najbolji mladi košarkaš Evrope i sa reprezentacijom BiH osvajač zlatne medalje Džanan Musa.

Najuspješnijim klubom u BiH u 2015. godini proglašen je Ženski odbojkaški klub Bimal – Jedinstvo iz Brčkog, aktuelni prvak i osvajač Kupa BiH, dosadašnji devetostruki šampion i sedmostruki pobjednik nacionalnog kup takmičenja. Za najuspješniju reprezentaciju izabrana je košarkaška reprezentacija BiH do 16 godina, evropski prvak i osvajač prve timske omladinske zlatne medalje za BiH na olimpijskim takmičenjima – EYOF Tbilisi 2015.

Josip Pandža, selektor U-16 košarkaške reprezentacije BiH izabran je za najboljeg bh. trenera u 2015.

Specijalna nagrada Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ove godine dodijeljena je ministru civilnih poslova u Vijeću ministara Adilu Osmanoviću. Priznanje za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta uručeno je profesoru dr. Safetu Kapi, dok je za promociju sporta nagrada pripala alpinističkoj ekspediciji “Akunkagua”, osvajaču najvišeg vrha Južne Amerike sa visinom 6.962 metra.

Za najbolje sportiste BiH u 2015. godini iz neolimpijskih sportova izabrani su Sejfo Šehović, svjetski i evropski prvak u powerliftingu i Adis Jakić, svjetski prvak u natural bodibildingu.

Posebnu nagradu za istaknuti sportski rezultat OK BiH dodijelio je Damiru Belji, braniocu evropskog naslova u najjačoj bokserskoj verziji WBO.

Nagrada za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti, odnosno za novinarski rad na promociji olimpijskih vrijednosti i kontinuirano praćenje vrhunskog sporta, sportista i sportskih projekata pripala je Bakiru Tiri, uredniku sporta u balkanskom servisu Anadolu Agency (AA).

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button