Vijesti iz zemlje

Okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja: Otkrivene su nove lokacije masovnih stratišta

- Majke i žene Srebrenice i Podrinja traže od nadležnih institucija da ubrzaju postupak ekshumacija i identifikacija

Na Trgu slobode u Tuzli održano je tradicionalno okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja koje svakog 11. u mjesecu podsjećaju na genocide koji je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nura Begović, članica Udruženja “Žene Srebrenice”, ističe kako su nedavno imale sastanak s predstavnicima Instituta za traženje nestalih, Međunarodne komisije za nestale i Crvenog krsta/križa i da im je tom prilikom rečeno kako su otkrivene nove lokacije masovnih stratišta.

“Imaju lokacije masovnih stratišta, a u potragu za kostima naših najmilijih bit će uključeni i psi tragači. Dobile smo informacije kako su timovi otišli na obuku i da će se psi tragači koristiti na nepristupačnim lokacijama”, kaže Begović.

Majke i žene Srebrenice i Podrinja traže od nadležnih institucija da ubrzaju postupak ekshumacija i identifikacija.

“Imamo jako puno posmrtnih ostataka za koje se ne može utvrditi kome pripadaju. Sve te koščice ćemo smjestiti u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Imamo značajan broj ekshumiranih, ali neidentifikovanih posmrtnih ostataka te apelujemo na porodice žrtava genocida da daju krv. Također od njih tražimo da poklone predmete Memorijalnom centru za muzejsku postavku. Mi nikada nećemo prestati tražiti naše najmilije. Sve do posljednje koščice”, kaže Begović.

Mirno okupljanje u Tuzli je okončano učenjem Fatihe.

Akos.ba

Povezani članci