Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Okrugli sto: Budimo Šveđani – kupujmo domaće!

Okrugli sto: Budimo Šveđani – kupujmo domaće!

U sarajevskom hotelu „Europa“, 29. novembra u 18 sati održat će se okrugli sto pod nazivom „Budimo Šveđani-kupujmo domaće!“. Novinar i književnik Muhamed Mahmutović, jedan od učesnika pojasnio je za novinsku agenciju Patria kako je nastala ova ideja.

-Ideja za okrugli sto ovakve vrste rodila se Goranu Miliću u razgovoru sa mnom, kad sam ga pozvao da zajedno u povodu Dana državnosti govorimo o Dejtonskom sporazumu i srodnim temama. “Hajmo mi uraditi nešto od čega će biti koristi ovoj našoj domovini i narodu”, reče dobri Goran i odmah dade par natuknica, kaže Mahmutović.

Ideju je potom, saopštio Adisu Hasakoviću, koji inače vodi kompletan PR jedne od najuspješnijih bh. Kompanija „Klas“.

-Kad sam ideju saopštio Haskoviću, nije mu dugo trebalo da prepozna korist od ovakvog okruglog stola i odmah je rekao da će naš najveći brend „Klas“ podržati logistički ovu priču.

Meni je posebno drago što je tu Goran, jedno od najprepoznatljivijih lica iz medija na Balkanu i šire, koji se ponekad i osvrne na našu zbilju autorskim tekstom i pogodi samu suštinu problema.

To se prvenstveno odnosi na domaćinski odnos prema domaćem, ali tu ubrajamo pored proizvoda i resurse, pamet, mentalitet, radinost koja nam nije strana i štošta još. Kad se otvore ove teme i povlače usporedbe, nije teško zaključiti da mi imamo šanse. To pokazuje evo i pokrovitelj ove tribine „Klas“, koji prodire i na tržište dalekog istoka, a preplavio je svojim proizvodima police trgovina u EU, ističe Mahmutović, dodajući:

-Znam da nije zahvalno uspoređivati mnoge stvari, zbog neuporedivo bolje ekonomske situacije u Švedskoj, ali sam siguran da bi oni mnoge stvari radili kao što rade i kad bi bili u BiH. Taj mentalitet moramo kopirati. Tu upornost i ubjeđenje da nam može i treba biti bolje, da je domaće najbolje!

Ima u Švedskoj mnoštvo trgovina u kojima se prodaju jako dobre, recimo, uvozne jabuke ili jagode! Ali su one na kojima stoji da su Švedske duplo ili triput skuplje, a mnogo brže se prodaju!

U Švedskoj se “šef” ne razlikuje ni po čemu od radnika u najviše slučajeva, a sekretarice, vozači, tjelohranitelji.., su potpuna nepoznanica! U Švedskoj su svi jednaki, niko nije bolji od nekog drugog i šta god počneš raditi oni te bodre, dok će kod nas odmah biti podsmjeha i demotivirajućih riječi ili čak uvreda.

U Švedskoj se strogo poštuju pravila, red. Ne može se vikati s kraja hodnika teti za pultom “hajde meni se žuri”, ako neko ko je na redu malo duže traži odgovore na svoje nedoumice itd.

To i mnoštvo drugih stvari možemo usvojiti odmah danas i da nam svima bude život s manje stresa, a samim tim da budemo produktivniji!, poručuje Mahmutović pozivajući sve koji se 29. novembra nađu u Sarajevu da dođu u hotel „Europu“ na ovaj okrugli sto.

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top