Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Oko 300.000 sirijskih izbjeglica se školuje u Turskoj

Oko 300.000 sirijskih izbjeglica se školuje u Turskoj

Yusuf Buyuk, zamjenik sekretara Ministarstva obrazovanja Turske, kazao je da se oko 300.000 sirijskih izbjeglica trenutno obrazuje u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema Buyukovim riječima, Ministarstvo je učinilo velike napore kako bi se Sirijci integrisali u obrazovni sistem u 81 turskoj pokrajini. On je ponovio podatak da u Turskoj trenutno boravi oko 2,5 miliona sirijskih izbjeglica, te da je za njihovo zbrinjavanje od 2011. godine potrošeno oko osam milijardi eura.

„Učenici iz Sirije su prisustvovali javnim školama i privremenim edukacijskim centrima u izbjegličkim kampovima. Oni su naši gosti i imaju pravo na školovanje po nacionalnom i međunarodnom pravu“, kazao je Buyuk za Anadolu Agency (AA).

Buyuk je istakao da je cilj integrisati u školski sistem svu sirijsku djecu. S tim u vezi planirano je da se do kraja školske godine u obrazovni sistem uključi još 150.000 sirijskih učenika. Isto tako naglasio je da djeca iz Sirije neće plaćati školovanje.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, rat u Siriji od početka 2011. do danas odnio je 250.000 života. Turska je sa 2,5 miliona izbjeglica zemlja sa najvećom takvom populacijom u svijetu. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top