DijasporaIslamske teme

OKM Zagreb: Život mora teći dalje, uprkos koroni

Zagrebački OKM-a jedan je od aktivnijih omladinskih klubova na razini Islamske zajednice u Hrvatskoj.

OKM Zagreb sastajalište je mladih generacija muslimana koji su rođeni, odrastaju, školuju se i studiraju u Hrvatskoj te se često Božijom odredbom u sklopu druženja kroz OKM razviju prijateljstva koja rezultiraju brakom.

Upravo je to glavna težnja, cilj i želja onih koji se trude razumijevati današnje generacije mladih, njihove izazove, poteškoće u društvenoj sredini odrastanja, a posljednjih godina najveći uspjeh je našu omladinu povezivati i uvezivati oko islamskih vrijednosti kako bi zadržali ispravan smjer u svom odrastanju.

To su naše buduće džematlije, budući nosioci mnogih aktivnosti i procesa unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj i zato je važno posvećivati im dovoljno pažnje, vremena i energije.

Usprkos koroni, život mora teći dalje. Omladina je kategorija koja ne smije čekati i kojoj se mora posebno posvetiti kada su u pitanju vjersko-prosvjetne aktivnosti.

Rukovođeni s tim, i poštujući propisane epidemiološke mjere posebno oko fizičke distance, u ponedjeljak, 28.rujna/septembra 2020. u sklopu redovne omladinske tribine ponedjeljkom koju vodi Mirza ef. Mešić, održano je predavanje „Bogobojaznost-kruna islama“ gosta-predavača Alem ef. Crnkića, glavnog imama MIZ Sisak s kojim je u društvu došlo i nekoliko omladinaca iz Siska, srednjoškolske dobi kako bi se uvodili u aktivnosti mladih i uvidjeli kako se omladina okuplja u drugim, većim Medžlisima.

U svom predavanju, Alem ef. je predstavio bogobojaznost (takvaluk) kroz prizmu Kur’ana i sunneta i izreka ashaba posebno ga povezujući sa mladićem i djevojkom koji ne mogu imati bolji ukras ili svojstvo od bogobojaznosti koja je najbolji štit i čuvar u svakoj situaciji te je navodio kur’anske privilegije i počasti onih koji su okrunjeni bogobojaznošću.

Na kraju predavanja Alem ef. je govorio zagrebačkoj omladini o njihovoj blagodati prostorija OKM-a i zagrebačke džamije u odnosu na one koji nemaju takve prostorne i tehničke uvjete, dok je voditelj omladinske tribine ponedjeljom Mirza ef. Mešić zahvalivši se na održanom predavanju i dolasku omladine iz Siska poručio da budu svjesni islamskog identiteta posebno kroz kontekst veze sa Allahom dž.š. koja mora biti najčvršća i trajna veza u njihovim životima jer će samo tako uspjeti ostvariti svoj životni uspjeh.

I nakon predavanja druženej mladih u prostorijama OKM-a se nastavilo kao i svakog puta, a ovog puta uz goste omladince iz Siska.

Nadamo se i vjerujemo da će i u ovakvim okolnostima pojačanog opreza i pridržavanja propisanih mjera, naša omladina imati i razvijati svoje aktivnosti.

OKM Zagreb

Akos.ba

Povezani članci