Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > OIC: Islamofobija u svijetu je u opadanju, ali i dalje je ozbiljan problem

OIC: Islamofobija u svijetu je u opadanju, ali i dalje je ozbiljan problem

Organizacija islamske saradnje (OIC) objavila je izvještaj o islamofobiji u svijetu u kojem se navodi da je ta pojava u padu u odnosu na raniji period, ali da je i dalje ozbiljan problem za muslimane, javlja Anadolu Agency (AA).

Opservatorij za islamofobiju, koji djeluje pod okriljem Generalnog sekretarijata OIC-a, objavio je izvještaj o islamofobiji za period od jula prošle do aprila ove godine.

Ističući da je islamofobija na Zapadu, u Aziji i Australiji u tom periodu zabilježila pad u odnosu na prethodnu godinu, u izvještaju se navodi da je OIC do tog zaključka došao na bazi informacija koje su prikupila njegova predstavništva u New Yorku, Briselu, Ženevi i ono pod okriljem UNESCO-a u Parizu.

Muslimani u svijetu i dalje su suočeni s ozbiljnim problemima koji su posljedica islamofobije, a ponajviše su na udaru muslimani u zemljama Zapada, Kini, Mijanmaru i Australiji.

U izvještaju se navodi da je u proteklih deset mjeseci u evropi, SAD-u, Indiji i Južnoj Koreji zabilježeno 40 direktnih napada na muslimanske zajednice, napadnuta 21 džamija, provedene četiri antiislamske kampanje, napadnuta tri istaknuta islamska mislioca, pet pokrivenih žena i registrirano najmanje sedam slučajeva ponižavanja muslimanskih zajednica.

Naglašavajući da je riječ isključivo o slučajevima koji su medijski popraćeni, iz OIC-a upozoravaju da je stvarni broj islamofobnih napada na muslimane i njihove zajednice znatno veći.

Izvještaj će biti razmatran na 45. Ministarskom savjetu OIC-a koji će se u Dakkaru okupiti 5. maja.

Prethodni izvještaj OIC-a o islamofobiji u svijetu objavljen je u julu prošle godine i u njemu je upozoreno na zabrinjavajući trend širenja tog problema.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top