Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Održano omladinsko druženje sa Ammarom Bašićem na Ilidži

Održano omladinsko druženje sa Ammarom Bašićem na Ilidži

U nedjelju, 18. decembra 2016. godine, u sklopu manifestacije Selam, ya Resulalllah,  u 19:00 sati u sali kina Igman na Ilidži, održano je  omladinsko druženje sa hafizom Ammarom Bašićem. Senaid-ef. Isaković je proučenim dijelom Kur'ana Časnog počeo druženje a moderator i domaćin druženja Resul-ef. Alić je prisutnima  poželio dobrodošlicu i zahvalio im se na njihovom dolasku u velikom broju. Druženju je prisustvovalo više od dvije stotine, uglavnom, mladića i djevojaka, te sala kina Igman nije imala dovoljno stolica da ugosti sve koji su došli da prisustvuju druženju.

Resul-ef. je u svojim navodnim napomenama naglasio da druženje neće biti klasično predavanje, već više razgovor koji će imati za cilj da ponudi odgovore mladim ljudima zašto nam je Poslanik, s.a.v.s., uzor, zašto ga i koliko volimo i zašto je važno da naša ljubav prema Poslaniku, a.s., bude intezivna, iskrena i prisutna našim životima.

Hafiz Ammar je u svom obraćanju navodio niz primjera koji pokazuju kolika je bila ljubav ashaba prema Poslaniku, a.s., i na taj način uspoređivao naš odnos prema njemu. Također, navodio je i primjere kakva je bila Poslanikova, a.s., ljubav i briga prema drugim muslimanima. Posebno je naglasio da se niko nije više brinuo za stanje muslimana od njega ali da to nije bio razlog da on bude ozbiljan, namršten, grub i nepristojan u svom ponašanju, već naprotiv, uvijek je bio nasmijan, spreman za lijep i ugodan razgovor pa čak i za šalu. Spomenuo je jako slikovit primjer jednog mladog čovjeka koji mu se požalio da je jako očajan i da je izgubio nadu u Allahovu milost i oprost. Razgovorom s tom osobom došao je do saznanja da je razlog tome informacija koju je čuo u jednom predavanju na internetu gdje je predavač rekao da onaj koji uvrijedi (psuje) Allaha, dž.š., i Poslanika, a.s., nikada neće zaslužiti oprost, ma koliko se kajao i mijenjao. Stoga je napomenuo da se čuvamo onih koji vjeru predstavljaju kao teret i da svi muslimani koji traže inspiraciju u sunnetu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., imaju zadaću da liječe ljudska srca a ne da ih dodatno opterećuju.

Prisutni su u toku predavanja mogli da se odmore uz prelijepo učenja kasida o Poslaniku, a.s., učenika Gazi  Husrev-begove medrese Ahmeda Šadinlije. Na kraju Resul-ef. je poželio da ovo druženje ostavi traga u našim životima, da već nakon izlaska iz sale budemo istrajniji u slijeđenju našeg Poslanika i donošenju salavata na njega. Zahvalio se svima koji su svojim dolaskom uveličali ovu aktivnost, a posebno se zahvalio onima koji su cijelo vrijeme stajali u toku predavanja.

Priredio: Mirsad Đerzić

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top