Vijesti iz zemlje

Održana “Trka za demokratiju” u Sarajevu: Pobjednici Kiplimo i Jevtićeva

Više stotina građana učestvovalo je danas u kratkoj trci humanitarnog karaktera “Trka za demokratiju – 15. juli” koja je održana u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu povodom godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sponzori trke, kojoj je, prema zvaničnim podacima prisustvovalo oko 500 osoba, bili su Ambasada Republike Turske u BiH, Turkish Airlines – Predstavništvo u BiH i ZiraatBank koji su zbog toga dobili i zahvalnice. Zahvalnica je uručena i direktoru ureda Anadolu Agency za Balkan Hakanu Celiku.

U noći 15. jula život je izgubilo oko 250 građana, a više od 2.000 ih je ranjeno.

Kada je riječ o samoj trci, učesnici su, na znak ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca, krenuli ispred Turske Ambasade, trčali prema hotelu Bristol i zgradi Elektroprivrede BiH, pa do kraja Vilsonovog šetališta. Tu su se takmičari okrenuli i trčali nazad cijelim Vilsonovim šetalištem do drugog kraja, odnosno do Mosta Suade Dilberović, gdje su se takođe okreli i trčali nazad do cilja – Turske ambasade.

Stazu dužine 3,5 kilometra, u muškoj kategoriji najbrže je istrčao Kenijac Samuel Naibei Kiplimo, drugi je bio Srđan Samardžić, a treći Uroš Gutić.

Od žena najbrža je bila Olivera Jevtić, druga Lusija Kimani, a treća Jelena Kosić. Nagrade za prva tri mjesta iznosile su 1.000, 500 i 250 KM u obje konkurencije, a za prvoplasirane Turkish Airlines je pripremio i poklon u vidu aviokarte za bilo koju destinaciju u Republici Turskoj.

Nakon utrke uručene su i zahvalnice sponzorima ali i Jasenku Đorđeviću, koji je jedno svoje umjetničko djelo posvetio 15. julu – pokušaju državnog udara u Turskoj čija godišnjica se obilježava kako u Turskoj tako i u različitim zemljama svijeta. Također, uručeno je i deset invalidskih kolica.

Ambasador Republike Turske Haldun Koc, nakon utrke je podsjetio da je na današnji dan prošle godine u Turskoj izvršen pokušaj državnog udara od strane terorističke organizacije FETO.

“Turski narod je stao u odbranu svoje zemlje. Zahvaljujući odlučnosti, volji, jedinstvu i solidarnosti turskog naroda u tim trenucima suzbijen je i srušen, osujećen je pokušaj državnog udara na našu zemlju. Bh. narod i država BiH su bili među prvima koji su izrazili podršku i solidarnost. Mi smo im na tome vječno zahvalni. I upravo, cilj organizacije današnje trke jeste da još jednom potvrdimo našu bliskost, saradnju, solidarnost među našim narodima”, poručio je Koc.

Zahvalio se svim učesnicima trke, koji su došli i trčali kako bi na ovaj način svi zajedno doprinijeli jačanju prijateljskih i bratskih veza između naših naroda. Koc se zahvalio i svim turskim institucijama koji su značajnom podrškom omogućili da svi zajedno organizuju ovu trku misleći pri tom na TIKA-u, Turkish Airlines, Turkish Ziraat Bank, Institutu Yunus Emre, predstavništvu Turske vojne misije u BiH, Upravi za vjerska pitanja Turske kao i Ministarstvu kulture i turizma.

“Želim vas podsjetiti da je ovo jedan događaj kojim smo željeli pokazati i istaknuti u prvi plan da smo društveno odgovorni. Ja se još jednom zahvaljujemo građanima BiH što su nam omogućili i u velikoj mjeri pomogli sa učešćem u velikom broju da svi zajendo obilježimo ovaj dan”, kazao je turski ambasador.

Elmedin Konaković, premijer Vlade Kantona Sarajevo bio je danas kao podrška na trci za demokratiju, a podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci ambasador Koc posjetio Vladu KS-a i podijelio sa njima ideju da na ovaj način obilježe pokušaj državnog udara u Turskoj.

“Odazvali smo se sa zadovoljstvom i pružili svu moguću tehničku i administrativnu pomoć. Naša policija je danas tu, obezbjeđuje ovaj događaj. Ja sam danas došao da lično podržim i ovu manifestaciju, a i obilježavanje godišnjice pokušaja državnog udara jer sam netom nakon tih dešavanja bio u Istanbulu i uvjerio se šta se u Turskoj zaista desilo, bez obzira na svu skepsu ili na različita tumačenja pojedinih, kako se zovu demokratskih centara. Tamo je zaista turski narod doživio jedan opasan napad na njihov sistem, demokratiju, legalno i legitimno izabranu vlast i opet su pokazali snagu”, poručio je Konaković.

Prema njegovim riječima, to su pokazali na način da su sami odbranili svog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i svoju državu.

“I sigurno održali lekciju iz demokratije cijelom svijetu, a i BiH”, dodao je Konaković.

I zamjenik ambasadora Republike Turske u BiH, Halil Umit Cemaloglu podsjetio je da je prije godinu dana, na današnji dan, u Turskoj pokušan državni udar.

“Udar nije uspio zahvaljujući narodu koji ga je spriječio. Danas smo se okupili na ovom događaju koji je više sportsko-društveni događaj kako bi se prisjetili naših 250 ljudi koji su poginuli, naših šehida”, pojasnio je Cemaloglu.

Kenijac Samuel Naibei Kiplimo kazao je da trenira u Srbiji i da mu je jedan prijatelj kazao da se u Sarajevu održava ova utrka. Pojasnio je da je ovo drugi put da je trčao izvan svoje zemlje – Kenije.

Ovaj Kenijac je dodao da svaki put kada trči daje najbolje od sebe.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Podsjećamo, vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula. Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Prema posljednjim podacima, u ukupno 113 zemalja svijeta nalazi se ukupno 688 škola i obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button