Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Održana sjednica Upravnog odbora Unije općina turskog svijeta: nastavak saradnje na projektima u BiH

Održana sjednica Upravnog odbora Unije općina turskog svijeta: nastavak saradnje na projektima u BiH

Sjednica Upravnog odbora Unije općina turskog svijeta održana je prošle sedmice u turskoj općini Kartepe.

Sjednici su prisustvovali članovi UO ove organizacije koji dolaze iz devet država, a kao kopredsjednik i član UO sjednici je prisustvovao i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa još 21 općinom/gradom iz Bosne i Hercegovine, članica je Unije općina turskog svijeta (TDBB) koja predstavlja most između općina u Republici Turskoj i drugih prijateljskih općina širom Evrope i Azije, te u svom radu podržava internacionalne projekte i događaje, a sve sa ciljem uspostavljanja i jačanja prijateljskih odnosa između zemalja članica Unije.

U proteklom periodu TDBB koja inače broji preko 1200 općina/gradova članica je realizovala nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini kao što je izgradnja centra za mlade u Doboj-Istoku, opremanje kabineta turskog jezika u 19 škola, a organizovan je i niz treninga i edukacija za članice kroz koje je omogućena kvalitetna razmjena iskustava između načelnika/gradonačelnika.

Trenutno je u toku realizacija projekata izgradnje edukativno-poslovnog centra u Glamoču, izgradnje mosta između Doboja i Doboj-Istoka na granici između dva entiteta, izgradnje medrese u Mostaru itd.

Sjednici je ovaj put prisustvovao i načelnik Općine Doboj-Istok članice navedene Unije, Kemal Bratić koji je ovom prilikom potpisao protokol o saradnji sa Predsjednikom Unije općina turskog svijeta Karaosmanoglu Ibrahimom. Potpisivanjem ovog protokola dogovorena je realizacija projekta izgradnje Centralnog spomen-obilježja na području ove Općine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top