Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Održana protestna šetnja za ljudska prava ‘Hidžab – moje pravo, moj izbor’

Održana protestna šetnja za ljudska prava ‘Hidžab – moje pravo, moj izbor’

Preko 3 000 građana učestvovalo je u današnjoj protestnoj šetnji u Sarajevu povodom odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da se zabrani nošenje svih vjerskih obilježja u zaposlene u pravosudnim institucijama BiH.

Organizator mirne šetnje je Koordinacija Bošnjačkih nevladinih organizacija, koja okuplja 50 nevladinih organizacija iz BiH. Glavni cilj šetnje je ukazivanje na diskriminaciju i kršenje ljudskih prava, a prije svega ono koje se odnosi na slobodu vjere, a time i slobodu nošenja vjerskih obilježja.

“Ne treba nikome u ovoj zemlji da propisuje svetinje i simbole. Zadatak države i njenih institucija je da osigura svim građanima slobodu i vladavinu prava. Mi smo donekle iznenađeni odsustvom reakcije predstavnika međunarodnih ambasada u BiH, koji inače prate stanje ljudskih prava. To isto vrijedi i za neke etablirane nevladine organizacije, koje u svom nazivu imaju termin ljudska prava. To je ružna poruka, koja upućuje da se selektivno gleda na zaštitu ljudskih prava”, istakao je Ismet Bećar u ime Koordinacije Bošnjačkih nevladinih organizacija.

Koordinacija bošnjačkih NVO je organizovanjem današnjeg skupa nakon Bihaća, Zenice i drugih gradova se aktivno uključila u borbu za ljudska prava koja su ugružena spornom odlukm VSTV-a.

Fotogaleriju sa skupa možete pogledati ovdje.

{youtube}3ayum4xVrn4{/youtube}

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top