Književni kutak

Održana promocija knjige Ammare Šabić “Logika duše”

“Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer – lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu” (Ibrahim, 24)

Dana 18.02.2017. je u Kino sali Novi Grad, u organizaciji Ženskog džemata Tabačkog mesdžida, održana promocija, šeste po redu, knjige autorice Ammare Šabić, “Logika duše.” U ulozi moderatorice bila je Adisa Tufo, koja se na samom početku, citiranjem riječi Uzvišenog: “Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti” (Bekara, 156), prisjetila rahmetli Amine Planić, a goste podsjetila na prolaznost i kratkoću dunjalučkog života.

Nakon uvodnog obraćanja moderatorice, prisutne je učenjem ajeta časnog Kur’ana, počastila Merjem Grbo, a autoricu predstavila Neira Jelačić. “Teško je govoriti o knjizi koju je pisala Ammara” – riječi su kojima je svoje obraćanje započela, promotorica, Enisa Zulović. “Jako me se dojmilo njeno poimanje dunjaluka, pa ću je ovom prilikom citirati:

»Dunjaluk je prostrt da ga gaziš, bona! Nisi ti prostrta da on gazi tebe. Zašto mu dopuštaš da te nadvisi i nadjača? Pod noge ga, kraljice! On je samo slabašni rob, baš kao i ti. Ali nisi ti data njemu, nego je on dat tebi. Ne da mu služiš, nego da ti služi.«

Svjesni smo mi dunjalučkih halova, svi mi nažalost bijemo bitku sa nečim,” – nastavila je Enisa. U svoje kratko obraćanje, još je utkala priču o dvije djevojke koje Amamra spominje u svojoj knjizi, ropkinji Zin- Niri i sarajevskoj studentici Dženani, a potom završila dovom Allahu dž.š da nas sve skupa sa Dženanom i Ammarom sastavi u Džennetu.

Nakon Enise, prisutnima se obratila autorica knjige, Ammara Šabić.

“Knjiga logika duše je samo jedna u nizu dnevnika, možemo ih ovako nazvati, svaka knjiga je svojevrsni dnevnik tog vremena. Svakodnevnica sa kojom sam se ja sudarala u životu. Meni je tijelo tijesno, malo za ovu moju dušu, pa sam onda morala da pišem,” – otpočela je priču o svojoj knjizi. “Ja sam imala potrebu, da svojoj kćerki ostavim svoje misli i svoje neke dojmove kroz iskušenja koja su mene snalazila, čisto ne bi li se jednog dana i ona bolje snašla u svojim iskušenjima koja neminovno kroz život dolaze, ne bi li imala neki obrazac kakav bih ja izabrala. Iako svaki čovjek razmišlja svojom dušom lakše je kad se sa nekim posavjetuješ.”

Svoje obraćanje, završila je čitanjem jednog pasusa iz svoje knjige:

“Da sam ja, na primjer, sad u Džennetu. Ne bi ništa boljelo, imalo bi se što bi se voljelo, dokučilo sve što bi se željelo, i ne bi brinulo, ni čudilo, niti bi se čekalo. Sve bi se samo od sebe riješilo. Ne bi se ništa drugo radilo, osim živjelo i životom se sladilo… Ali nisam, nisam u Džennetu. Samo to ponekad zaboravim. A ti?”

Po završetku programa, organizatorice su se zahvalile Općini Novi Grad i općinskom načelniku Semiru Efendiću, na ustupljenom prostoru.

Podsjećamo, Ammara Šabić je apsoleventica Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i majka četvero djece. Aktivno piše za islamske portale (akos.ba, minber.ba, islam-iman.com i dr.), te uređuje svoj blog, “Džabe pričam, ali neka me.” Recenzent njene posljednje knjige, “Logika duše” bio je dr. Šefik Kurdić.

Organizatorice promocije

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button