Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Održana press konferencija povodom otvaranja „Dani vakufa 2017“ VIDEO

Održana press konferencija povodom otvaranja „Dani vakufa 2017“ VIDEO

U povodu početka manifestacije „Dani vakufa 2017“, Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirala je konferenciju za medije u srijedu, 19. aprila 2017. godine u Sarajevu, na kojoj je direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović predstavio programske sadržaje manifestacije.

Direktor Zajimović je podsjetio da Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već sedmu godinu organizira manifestaciju pod nazivom „Dani vakufa u BiH“. Ovogodišnja manifestacija bit će održana u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu, u periodu od 21. do 29. aprila.

Manifestacija se sastoji od kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja od kojih izdvajamo okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentaciju projekata, izložbu o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku, postavljanje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci, potpisivanje protokola o realizaciji novih vakufskih projekata, dodjelu plakete za afirmaciju i unapređenje vakufa u BiH u 2016. godini, hutbu o vakufima, mevlud u povodu Lejletu-l-mi’radža i Dana vakifa, i dr.

Zajimović je kazao da će manifestacija započeti u petak, 21. aprila, svečanim otvaranjem u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu i tom prilikom bit će održana prezentacija projekta kultivisanja vakufskih parcela u BiH, potpisivanje protokola između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o realizaciji vakufskih projekata u BiH, dodijeljena Plakete za afirmaciju i unapređenje vakufa za 2016. godinu, uz obraćanje organizatora, gostiju iz Kuvajta i Turske, kao i obraćanje Reisu-l-uleme IZ u BiH. Tom prilikom bit će otvorena izložba fotografija „Vakufi u Tuzli“ autora mr. Dženana Rahmanovića i mr. Elmedina Avdibašića.

U petak, tokom džuma namaza, u svim džamijama u BiH i dijaspori bit će kazivana tematska hutba o vakufima pod nazivom „Vakuf-naš zalog za budućnost“ autora dr. Osmana Kozlića, muftije banjalučkog.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top