Dijaspora

Održana online panel-diskusija “Utjecaj medija dijaspore u kontekstu očuvanja identiteta”

Mediji su bili i ostali glavni faktor afirmacije bosanskohercegovačkog identiteta u dijaspori kroz očuvanje bosanskog jezika, kulture i tradicije. Njihov rad je uglavnom temeljen na zalaganju pojedinaca i neformalnih grupa. Potrebno je jače povezivanje medija u dijaspori i institucija u Bosni i Hercegovini kako bi se učvrstila veza između domovine i dijaspore.

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore organiziralo međunarodnu online panel-diskusiju pod nazivom “Utjecaj medija dijaspore u kontekstu očuvanja identiteta”

U panel-diskusiji učestvovali su Namik Alimajstorović (Velika Britanija), Aiša Hadžiahmetović (Australija), Meho Selman (Danska), Mensur Graca (Danska), Emil Gracić (Njemačka), Fikret Tufek (Švedska), Nermin Fazlagić (Italija), Dino Huseljić (Italija), te Admir Lisica, predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

Moderator panel diskusje bio je dugogodišnji novinar Sanadin Voloder.

Mediji su bili i ostali glavni faktor afirmacije bosanskohercegovačkog identiteta u dijaspori kroz očuvanje bosanskog jezika, kulture i tradicije. Njihov rad je uglavnom temeljen na zalaganju pojedinaca i neformalnih grupa. Potrebno je jače povezivanje medija u dijaspori i institucija u Bosni i Hercegovini kako bi se učvrstila veza između domovine i dijaspore.

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore ovim projektom i drugim aktivnostima radi na umrežavanju medijskih radnika u domovini i dijaspori sa institucijama i akademskom zajednicom kako dijaspora dobila svoje zasluženo mjesto u bosanskohercegovačkom društvu.

Admir Lisica, predsjednik Udruženja za razvoj domovine i dijaspore istako je da mediji predstavljaju izuzetno bitan faktor u kontekstu očuvanja identiteta dijaspore, što dokazuju kroz različite projekte.

Napomenuo je da je ova međunarodna panel diskusija samo jedan u nizu od projekata koje Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore planira realizirati u narednom periodu, što će naravno zavisiti i od podrške dijaspore, ali i lokalnih zajednica.

Voditelj BH Radio Odense, Meho Selman istakao je važnost dijaspore u kontekstu integracijskih procesa Bosne i Hercegovine u NATO pakt i druge objedinjujuće procese u kojima bošnjačka emigracija može dati značajan doprinos. Govorio je o značaju BH radija Odense za povezivanje dijaspore sa domovinom u kroz historiju, ali izazovima koje donosi današnjica. Akcenat je stavljen i na nivo integriranosti naših ljudi u Danskoj, navodeći da se radi o najobrazovanijoj zajednici unutar Kraljevine Danske, čije potencijale domovina tek treba da prepozna i na produktivan način iskoristi.

Svoju zahvalnost Bošnjaci Danske dokazali su i pokazali svoju odanost Danskoj, a simbol takvog odnosa predstavlja stećak u gradskom parku u Odenseu, rodnom gradu Hansa Kristijana Andersona.

Namik Alimajstorović, profesionalni novinar sa oko četrdeset godina iskustva u medijima, živi od 1994. godine u Velikoj Britaniji gdje se odmah uključio u izvještavanje o aktivnostima i projektima u bosanskohercegovačkoj dijaspori. Osnivač je Bhdinfodeska, koji godinama izvještava o našoj dijaspori širom svijeta.

– Danas je mnogo lakše djelovati u medijima nego ranije kada su tehničke prepreke bile izraženije. Iz Britanije sam izvještavao za izdanje Večernjih novina za dijasporu u Beču, a tekstovi su išli preko faksa što je zahtjevalo mnogo vremena i truda za obradu. Potrebno je da mladi iskoriste prednosti savremenih komunikacijskih kanala za međusobno uvezivanje i djelovanje – istakao je između ostalog u svom izlaganju Alimajstorović.

On je kroz svoju bogatu karijeru djelovao kroz Bilten bh zajednice, časopis Haber koji je šestnaest godina izlazio kontinuirano.

Aiša Hadžiahmetović, sa državnog australijskog radija SBS Bosnian istakla je da uloga ovog radija na bosanskom jeziku ima snažan utjecaj na bošnjačku iseljeničku zajednicu u Australiji, te da se kontinuirano trude obilježavati značajne datume, važne za historiju Bosnu i Hercegovine. U svom izlaganju Hadžiahmetović se osvrnula i na njegovanje bosanskog jezika, koji je izuzetno bitan u kontektstu mlađih generacija u čemu program ovog radija kontinuirano pomaže.

Ovo je jedna od niza budućih akrtivnosti Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore, koje kroz svoje projekte nastoji unaprijediti saradnju dijaspore i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Udruženja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button