Vijesti iz zemlje

Održana manifestacija pod nazivom „Bosanska tržnica – dobri domaćin plodova Mediterana i Hercegovine“

Danas je ispred sportske dvorane „Dobrinja“ na Dobrinji, po prvi put održana manifestacija pod nazivom „Bosanska tržnica – dobri domaćin plodova Mediterana i Hercegovine“.

Ovom manifestacijom na jednistven način Općina Novi Grad Sarajevo, obilježava Dane Bosanske tržnice na Dobrinji. O dosadašnjem angažmanu Općine u smislu podrške za plasman domaćih proizvoda i promociji domaćih proizvođača govorio je, pomoćnik načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović .

On je kazao da je današnja manifestacija nastavak saradnje koju Općina Novi Grad Sarajevo ostvaruje preko projekta Bosanska tržnica sa poljoprivrednim proizvođačima širom Bosne i Hercegovine.

„,Cilj je da promovišemo domaću proizvodnju i da građanima Sarajeva i Novog Grada približimo proizvode iz šireg područja Hercegovine i da pokažemo njihovo kulturno- historijsko nasljeđe. Na ovaj način šaljemo poruku da je projekat Bosanske tržnice šira podrška koju Općina Novi Grad daje domaćoj proizvodnji i plasmanu domaćih proizvoda“, kazao je Kahrović. On je pozvao stanovnike Sarajeva da kroz kupovinu domaćih proizvoda jačaju domaću proizvodnju, što će donijeti veliku globalnu korist u smislu otvaranja novih radnih mjesta i jačanju naše ekonomije.

Prisutnim posjetiocima obratio se i Zoran Raič, predsjednik Udruženja „Hercegovački plodovi Mediterana“, koje je organizator manifestacije. Raič je kazao da se ovakva manifestacija u Stocu održava tradicionalno već devet godina.

„Prvi put ovakvu manifestaciju održavamo u Sarajevu. Drago mi je da smo prepoznati od strane Općine Novi Grad, a ovo je jedno novo iskustvo za izlagače“, istakao je Raič.

O poljoprivredi mediterana govorio je prof. dr. Nezir Tanović, koji je naglasio da je primjetan značajan napredak kada je riječ o poljoprivredi, u čemu su puno pomogle edukacije koje provodi Općina Novi Grad Sarajevo. „Drago mi je da danas ovdje imamo izuzetne proizvode, a neki od njih su dobili i međunarodna priznanja”, rekao Tanović.

Brojni posjetitelji imali su priliku kupiti proizvode sa šireg područja Hercegovine, prerađevine od šumskog voća i organskog povrća, maslinovo ulje, med, pčelinje proizvode i mnoge druge zdrave domaće proizvode.

Osim njih, mogli su se kupiti i proizvodi iz vlastite proizvodnje Opšte poljoprivredne zadruge iz Srebrenice, Konjević Polja i Modriče, čiji se proizvodi mogu kupiti u Bosanskoj tržnici na Dobrinji.

Priređena je i degustacija uz mnoštvo poklona, a za gastronomsku ponudu pobrinule su se domaće firme KLAS, slastičarna KUP , a sve to uz miris i okus domaće kahve iz „Zlatne džezve“.

Posjetioci su uživali i u folklornoj izvedbi KUD-a “Dobrinja” i KUD „Bulbul“.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button