Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Održan naučni skup “Sloboda vjere u javnom prostoru” u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Održan naučni skup “Sloboda vjere u javnom prostoru” u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U četvrtak, 6.11.2014. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u organizaciji Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZ-e u BiH i Centra za napredne studije, održan je naučni skup pod nazivom Sloboda vjere u javnom prostoru.

Bila je to prilika da istraživači, praktičari i aktivisti koji se bave ovom temom predstave svoje radove, te razmijene mišljenja i iskustva sa drugim izlagačima i učesnicima skupa. Upravo je i glavni cilj skupa bio okupiti naučne radnike, istraživače koji se bave kontekstualiziranjem ovog prava u bh. društvu. Skup je, također, nastojao usmjeriti fokus na individualna vjerska prava i način na koji se sloboda vjere razumijeva u javnom prostoru koji zajedno dijele svi bh. građani.

Održan naučni skup "Sloboda vjere u javnom prostoru"

U uvodnom obraćanju skupu se obratio Mensur Karadža, izaslanik Reisu-l-uleme i pravnik pri Rijasetu IZ-e, koji je upoznao prisutne sa aktivnostima Islamske zajednice kada su u pitanju vjerske slobode, kao i o toku pregovora i potpisivanja sporazuma između Islamske zajednice i države. U ime organizatora, skup je otvorila mr. Đermana Šeta, predsjednica Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZ-e u BiH koja je iskazala dobrodošlicu prisutnima, te izrazila zadovoljstvo što je došlo do susreta pripadnika akademske zajednice koji u svom naučnom radu tretiraju teme vezane za slobodu vjere.

Održan naučni skup "Sloboda vjere u javnom prostoru"

Izlagači su u okviru četiri sesije, kojima su moderirali dr Ahmet Alibašić, mr. Đermana Šeta, dr. Zehra Alispahić i Naida Hota-Muminović, predstavili radove u okviru tema:

  1. Sloboda vjere u BiH, SAD-u i Evropskom sudu za ljudska prava
  2. Sloboda vjere i javni prostor
  3. Sloboda vjere u obrazovanju i medijima
  4. Sloboda vjere u vojnim strukturama u BiH

Učesnici i prisutni na skupu imali su mogućnost poslušati, ali i diskutovati sa izlagačima u vezi sa njihovim radovima naslovljenim sa:

Samir Šlaku – Implementacija Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH i trenutnom stanju sa osnovnim ugovorima koje su vjerske zajednice potpisale sa državom BiH

dr. Nedim Begović – Iskazivanje vjere na radnom mjestu: presude Evropskog suda za ljudska prava o predstavkama muslimanskih apelanata

Emir Kovačević – Sloboda vjere u SAD

mr. Zora Hesova – Da li je javna sfera sekularna po principu?

dr. Alen Kristić – Blasfemija – pozitivni potencijal za vjeru

mr. Dželaludin Hodžić – Mjesto vjerskih sloboda u konceptu ustavnog patriotizma Jurgena Habermasa

mr. Ekrem Tucaković – Uloga medija u afirmaciji slobode vjere u javnom prostoru

mr. Amina Isanović-Hadžiomerović –  Teorijska polazišta i metodološki pristupi istraživanju pozicije vjere u okviru univerzitetskog kurikuluma

dr. Emir Džambegović –  Lego individualizam i vjeropraktična ignoracija u tuzlanskom postmodernističkom Guantanamu

mr. Nermin Lapandić – Pravo vojnih lica na slobodu vjere u oružanim snagama u BiH

Učešće u radu skupa uzela su priznata imena iz akademskog kruga kao i osobe uključene u rad pojedinih dijelova društva koja tretiraju slobode uopćeno, ali i slobodu vjere zasebno, dajući konstruktivne prijedloge i upite koji mogu poslužiti jačanju procesa prepoznavanja vjerskih sloboda u bh. društvu. Također, svojim prisustvom na skupu, interes za temu pokazali su i pripadnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Direktor Centra za napredne studije, dr. Ahmet Alibašić, obratio se skupu na samom kraju. On je istakao kako je skup važan korak ka uspostavljanju trajnog procesa tretiranja, uvažavanja i razumijevanja vjerskih sloboda u bosanskohercegovačkom društvu, te najavio izdavanje zbornika radova sa održanog skupa.

 cns.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top