Ekonomija

Odobren izvoz goveđeg mesa u Emirate

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

– Dosadašnji napori Ministarstva vanjske trgovine i ekonomsih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor. Otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz BiH – poručio je ministar Košarac, prenosi Klix.

Košarac je napomenuo da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni certifikati između dviju zemalja te privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od nadležnih institucija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Ured za veterinarstvo BiH zadužen je da, u skladu s usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim certifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije, odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano vršiti – naglasio je Košarac nakon sastanka s direktorom Ureda za veterinarstvo BiH Sašom Boškovićem.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH provodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta s ciljem zaštite i unapređenja domaće proizvodnje te razvoja poljoprivrednog sektora.

– U završnoj smo fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata s Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je evropsko tržište s 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda – naveo je Košarac.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button