Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Odluka turske vlade dala krila: Izvoz mesa porastao 74 %

Odluka turske vlade dala krila: Izvoz mesa porastao 74 %

Bosanskohercegovački izvoz mesa i mesnih prerađevina porastao je u prvih pet mjeseci ove godine 74,1 posto, a čemu je podsticaj dala odluka turske Vlade o bescarinskom uvozu bh. smmrznutog mesa, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH

BiH je izvezla mesa i mesnih prerađivina u prvih pet mjeseci u vrijednostio 41,9 miliona KM u odnosu na 24,1 milion KM u istom periodu 2014. godine.
Turska vlada donijela je odluku o bescarinskom uvozu 15.000 tona smrznutog mesa iz BiH, koji se tretira kao pomoć našoj zemlji usljed poplava, a donijela je “bum” i veliki iskorak za bh. proizvođače.

Povećani izvoz mesa i mesnih prerađevina dao je doprinos ukupnom rastu bh. izvoza u Tursku u prvih pet mjeseci ove godine od 46,0 posto.
Bh. izvoz u Tursku dosegao je u prvih pet mjeseci iznos 86,5 miliona KM u odnosu na 59,4 miliona KM u istom periodu prethodne godine.
Istovremeno, bh uvoz iz Turske zabilježio je pad od 5,9 posto iznosivši ukupno 141.8 miliona KM. Zahvaljujući tome BiH je u razmjeni sa Turskom dostigla pokrivenost uvoza izvozom od 61 posto.

Izvoz mesa i mesnih prerađevina dao je doprinos ukupnom rastu bh. izvoza hrane i živih životinja koji je u prvih pet mjeseci iznosio 22,5 posto.
Ukupno je u prvih pet mjeseci ove godine BiH izvezla hrane u vrijednosti 200,9 miliona KM, dok je uvoz iznosio 859,8 miliona KM zabilježivši stopu rasta od 6,8 posto.

U prvih pet mjeseci 2015. ukupan bosanskohercegovački izvoz iznosio je 3,605 milijardi KM i porastao je 4,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio 6,299 mlrd KM i zabilježio pad od 0,1 posto.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top