Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Odlazak u Sarajevo bez straha od taksista i ugostitelja

Odlazak u Sarajevo bez straha od taksista i ugostitelja

Bosanska krajina po svom geografskom, historijskom, privrednom i kulturnom razvoju predstavlja jedinstveno područje u Bosni i Hercegovini i obuhvata skoro trećinu teritorije države. Sjeverozapadni dio BiH sa rijekama Unom, Sanom, Vrbasom i Savom kao svojim prirodnim granicama, proteže se od Velike Kladuše i Jajca do Banja Luke. U užem smislu Krajina predstavlja prostor današnjeg Unsko-sanskog kantona, a u najužem smislu misli se na tri grada, Cazin, Bužim i Velika Kladuša i taj prostor je poznatiji kao Cazinska Krajina ili „ljuta Krajina“.

Krajišnici su zbog fizičke udaljenosti bili i ostali udaljeni od državnog budžeta, zasluženog statusa i privilegija te ozbiljnih strategija, a o sigurnosti, saobraćaju, privredi, zdravstvu, školstvu i drugim prioritetima brinu sami, kako znaju i umiju, pa su zbog toga često napuštali Bosnu, a i danas odlaze u Zagreb, Ljubljanu, Beč i druge evropske gradove „trbom za kruhom“ izgradivši sjeverozapadnu evropu kako bi sebi i svojima osigurali život dostojan čovjeku. U Sarajevo su gledali i gledaju sa poštovanjem, rijetko dolazili, a kada bi i dolazili, adrese su im bile Klinički centar Univerziteta u sarajevu ili neke od ambasada. Oni koji dolaze svojim automobilima i imaju rođake, prijatelje ili poznanike, koji žive i rade u Sarajevu ili samo studiraju nemaju mnogo briga, jer se osjećaju sigurnije i time im je dolazak olakšan, osjećaju se prijatnije i ugodnije. Oni koji dolaze autobusom, bez ikoga da ih dočeka i ugosti, sa stotinu nepoznati, imaju dug i težak put od 5 ili 6 sati i najčešće put okončaju u jutro. Administrativne procedure, gužve, arogancija obilježe dan pa žure da po završetku obaveza krenu put Krajine i to sve rezultira sa ružnim sijećanjima na Sarajevo.

Online priprema za posjetu Sarajevu

Za one koji ne poznaju grad neka iskoriste mlađe generacije i internet mogućnosti te posjete gradske portale www.sonar.ba ili www.city.ba i provjere potrebne adrese željenih institucija, taksi prijevoza, hotela, pansiona i prenoćišta, hostela itd. Mada, gdje god odsjednete nema potrebe za strahom, jer prošlo je vrijeme duplih cjenovnika, jedan u mrkama, a drugi u eurima.

Po dolasku na autobusnu stanicu mogu izabrati nekoga od taksista „Sarajevo taxi“ (+387) 33 1515; 660 970 ili pozovati „Žuti taxi“ (+387) 33 663 555; 657 307 da ih odveze na željenu adresu uz upaljeni taksimetar koji će mijeriti pređene kilometre ili vrijeme provedeno na toj relaciji, pa ćete npr., do Kliničkog centra platiti maksimalno do 5 KM, a ako imate i neki prtljag onda je do usluga koju dogovarate prije vožnje i neće vas koštati više od 2KM.

Ako je vaš dolazak i okolnosti obavezuju ostanak na više dana, i to u kontekstu Kliničkog centra onda je jedno od rješenja Studentski centar odnosno Studentski dom Bijelave, jer je to javna ustanova koja obezbjeđuje smještaj i ishranu studentima, ali i trećim licima u svom hostelu www.student-centar.ba Pristojni uslovi i prihvatljive cijene te blizina Kliničkom centru od nekoliko stotina metara.

 

“Dani otvorenih vrata Univerziteta u Sarajevu”

Nekadašnji srednjoškolci, a današnji studenti sjećaju se projekata Asocijacije studenata Političkih nauka „Spone“, a kasnije Studentskog parlamenta “Dani otvorenih vrata Univerziteta u Sarajevu”. Projekt je imao za cilj da se maturantima, budućim studentima, približi i predstavi najstariji Univerzitet u Bosni i Hercegovini kojem je prvenstveno cilj kvalitetno obrazovanje. Prezentaciju odnosno promomaterijal sačinjavaju informacije o fakultetima/akademijama Univerziteta, o SPUS-u, mapa grada Sarajeva sa putokazima – adresama svih fakulteta/akademija, studentskih domova, državnih i drugi bitnih institucija. A, na slijedećem linku se mogu pronaći i informacije o drugim Univerzitetima, studentskim asocijacijama, stipendijama u BiH www.stipendije.ba odnosno EU www.studiraj.eu

Na kraju, pomoć možete i dalje potražiti i dobiti privatno, ali danas i institucionalno od Udruženja građana Bosanske Krajine koje postoji od 1992., čije su prve aktivnosti poslije nedavne izborne skupštine usmjerene u kontekstu bogaćenja baze članstva, naučnih, umjetničkih, privrednih, sportskih i drugih klubova, te promociji historijskih, kulturnih, geografskih i drugih obilježja Bosanske Krajine i krajiških materijalnih i duhovnih vrijednosti.

Piše: Adnan Bajrić

 akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top